Доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов в ефира на Bulgaria ON AIR
Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Доц. Румен Драганов: Заетостта в хотелите за момента е със 17% по-малко от предходната година

Туристическият бранш у нас бе силно разклатен заради пандемията Ковид-19. След разхлабването на мерките обаче, надежда се прокрадна. Министерството на туризма апелира българите да изберат да летуват у нас, за да се възстанови секторът. Някои българи останаха недоволни от цените по родното Черноморие и предизвикаха дебат в мрежата.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов заяви в ефира на Bulgaria ON AIR на 24 юни 2020 г., че цената се определя от опашката.

„Ако отидете на ресторант, трудно ще си намерите място за паркиране. Картофите са скъпи, но това е място за миди. Ние пък снимаме картофите. Цената се определя от опашката. Ако дадеш ниска цена и няма места, хората са недоволни. Има хотели, които няма да отворят, те са за масовия туризъм. Но малките семейни хотели ще посрещат гости. Туризмът е семеен бизнес. Нормално е да има алъш-вериж. Смисълът на туризма е да изкарва пари“, изтъкна още той.

Доц. Драганов коментира, че заетостта в хотелите за момента е със 17% по-малко от предходната година.

„На 24 май имахме 20 000 пътувания към страната, за този месец ще имаме 40 000, българите избират България. Тези, които пътуват в Гърция, избират и България. Не бива да сравняваме“, допълни той.

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма отбеляза, че у нас има 17 300 места за настаняване и 80 000 заведения.

„Най-скъпата цена за нощувка у нас е 130-140 лв. на легло“, обяви той.

Румен Драганов подчерта, че местната икономика получава пари от туризма и той създава работни места. А първите британски туристи очакваме на 25 юли.