Румен Драганов доц. Румен Драганов в ефира на България On Air
Източник и снимка: България On Air

Доц. Румен Драганов за пандемията: Туристическият бранш няма да загине

Новата ситуация с коронавируса хвана в крачка и родния туристически бранш, който понася втори тежък удар след фалита на „Томас Кук“ през септември. На прага между края на зимния сезон и подготовката за летния – какви са реалностите и как могат да се компенсират хилядите отменени резервации от цял свят заради Ковид-19?

„Действително зимният сезон приключи тази седмица. Около 2600 туристи имахме в зимните курорти миналата седмица – българи и чужденци. След обявяването на извънредното положение започна затварянето на хотели. Много обаче още работят“, каза в разговор по Skype за „България On Air“ доц. Румен Драганов от Контролния съвет на Националния борд по туризъм на 16 март 2020 г.

Според него, докаго не бъде въведена пълна забрана на пътуванията, ще има още нощувки.

И бе категоричен, че такива мерки в световен мащаб никога не са били взимани.

„Това прилича на едно гигантско учение по гражданска защита, което ще ни направи по-бързо реагиращи, всеки от нас придобива опит. Ние бяхме забравили какво значи карантина“, отбеляза доц. Драганов.

По негово мнение кризата е заварила туристическата индустрия у нас доста разделена.

„Нямаме информация на сайта на Министерството на туризма за броя на нощуващите. Трябва да се разберем като бранш и много бързо да имаме по-голямо единство и повече информация“, коментира експертът.