Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Доц. Румен Драганов разкзва как повлияха коронавирусът и инфлацията на туризма

Възстановява ли се българският туризъм след две години на пандемия и инфлация? Ще се покрият ли, поне частично, загубите след пандемията? По джоба на българина ли е почивката по Черноморието и кои са предпочитаните дестинации на българите? Подробности по темата разказа пред Радио София доц. Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи в туризма на 12 юли 2022 г.

„Ние наблюдаваме, че тази година е интензивна, тя ще бъде по-интензивна от предишните две години на ковид, но ще бъде на около 14% под нивото на 2019 г. Така се движи поне засега годината, или ако трябва да кажем кога ще изравним числата с най-високата предпандемична година 2019, може би това ще бъде през 2024 г.“, заяви доц. Драганов.

По въпроса за това, че в заведенията преобладават млади и неопитни хора, той сподели, че и тази година ще бъдат обслужени голям брой български и чуждестранни туристи, като само българите ще реализират около 14 млн. пътувания в България и чужбина.

„Като цяло ние не можем да кажем, че тези големи обеми, които обслужваме се обслужват от хора, които не могат да си вършат работата. България е много добре организирана туристическа страна и в нея работят високо квалифицирани професионалисти за да може всичко това да се върши по начин, за да може хората отново и отново да идват“, коментира доц. Драганов.

Относно инфлацията той заяви, че никой не може да похарчи повече пари отколкото има и от тази гледна точка хората се адаптират към цените. За сравнението на цените у нас и в чужбина доц. Драганов каза, че в Гърция има 60 хил. места за настаняване, в Турция те са 18 хил., а в България са 12 хил., като това огромно предлагане в Гърция определя и цените.

По темата се включи и Доньо Марков, управител на международна онлайн туристическа агенция, която предлага възможност за резервация на самолетни билети, хотелско настаняване, застраховки, коли под наем и други туристически услуги онлайн.

По думите му, поскъпване на самолетните билети се наблюдава, но не е драстично, а разликите в цените спрямо 2021 г. са с около 28% увеличение, което пък ги поставя на нива от 2019 г., което не е чак толкова много.

„На база нашите продажби, които правим ние можем да кажем, че пак отчитаме в нашата компания драстично намаляване на цените на самолетните билети купувани от нашите потребители. Може би поради факта, че продаваме предимно нискоразходни билети, които пък от друга страна не включват багажа“, отбеляза Марков и посочи войната, нарастването на цените на горивата, инфлацията и пандемията, като едни от факторите за поскъпването.

„И в момента има наистина изключително ниски нива на тарифи на авиокомпании до уникално красиви дестинации“, допълни той. По думите му, като традиционно предпочитани места за отдих на българина са Гърция, Италия, Испания, следвани от страни като Турция, Хърватия и Франция.

Чуйте разговора: