Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Доц. Румен Драганов: В края на август сме достигнали 86% от туризма през 2019-а

„Предпандемичната 2019 г. е мерилото кога ще възстановим обемите на туризма, каквито са били тогава. В края на август сме достигнали 86% от това, което е било през 2019-а. Тогава са били над 9,2 млн. посещения, а сега – за същия период – 7,9 млн. посещения в туризма“.

Това каза пред БНР доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му данните за туристическите посещения в България на Националния статистически институт са изкривени:

„Има гигантско разминаване в данните на НСИ и на системата на Министерството на туризма (МТ). НСИ дава 3200 места за настаняване, а Единната система за туристически настанявания на системата на МТ – 23 хил. места“.

Доц. Драганов подчерта, че дефиницията за „турист“ е сбъркана в Закона за туризма, но от години на това не се обръща внимания от управляващите.

„По Черноморието огромната част от посетителите са българи. Много туристи идват от Румъния, но те са с много кратък престой. Тези, които остават над 7-8 нощувки, са туристи от Великобритания, от източноевропейските и централноевропейските страни. Имаме намаление на туристите от Германия, което означава, че трябва да работим по-усилено на немския пазар за следващата година“.

Очаква се много добър зимен сезон, подчерта директора на Института за анализи и оценки в туризма:

„Резервациите са на нивото на септември 2021. Има заявени чартърни програми от Великобритания, което не беше позволени 2020 и 2021 г.“

Интервюто на Снежана Иванова с доц. Румен Драганов в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл: