Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Доц. Румен Драганов: Туризмът бавно догонва нивата отпреди пандемията

Зимният туристически сезон ще бъде толкова успешен колкото летния. Очакваме да се върнат английските туристи, както и много други, които ги нямаше по време на пандемията.

„Ние до голяма степен възстановихме обемите от предходните години. Визирам 2019 г., като се движим с около 15% и ще достигнем тези нива изцяло през 2024 г.“, посочва за БНР директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. д-р Румен Драганов на 27 октомври 2022 г.

Зимният сезон ще бъде повторение на летния от гледна точка на тази интензивност, която е свързана с възстановяването на чартърни полети, които бяха прекъснати през 2020-2021 г. Изцяло се възстановяват полетите от Великобритания, като се очакват около 22 000 туристи, които ще дойдат да карат ски. Това индикира цялостно завръщане към нивата от 2019 г. по отношение на английските туристи. Очакват се интензивни пътувания от Турция и Израел, както и от Гърция, Северна Македония, Сърбия и Румъния.

„В периода януари, февруари и март около 1,2 млн. ще бъдат тези, които ще влезнат от чужбина или това ще са около 400 000 преминавания през границата. Една част ще бъдат за ски, други – за балнео и спа туризъм. Други идват за културен туризъм в градска и историческа среда“, допълва доц. Драганов.

Ски курортите запазват цените на картите на миналогодишните нива. Няма драстичен скок, увеличението на цените е между 11-17%. Очакват се 550 000 пътувания на българи около Коледа и Нова година. Около 60 000 ще посрещнат Нова година извън страната.

Целия разговор с доц. д-р Румен Драганов можете да чуете в звуковия файл: