Източник и кадър: NovaNews

Доц. Румен Драганов: Трябва да се запази животът на хората, но не бива да се загърби бизнесът и икономиката

„Туризмът е подложен на безпрецедентен натиск. Трябва да се запази животът на хората, но не бива да се загърби бизнесът и икономиката“, това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NovaNews на 26 януари 2021 г. доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и на Конфедерацията на българския туристически бизнес.

„На срещата със здравния министър Ангелов постигнахме съгласие някои от заведенията да отворят врати на 1 март“, информира гостът.

Мнението си в предаването изрази и Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Той заяви, че са искали отваряне на заведенията от 1 февруари, а на нощните заведения от 1 март. Според него не е трябвало хотелиерите да преговарят от тяхно име. Алибегов не вярва, че цялата тежест на здравната криза трябва да се понася от ресторантьорите, след като се отварят ресторанти в хотели, фитнеси, молове, но не и заведенията.

Доц. Драганов призна, че у ресторантьорите закономерно има чувство за несправедливост, защото през изминалия сезон не е имало нито един заразен с коронавирус сред клиенти или персонал, защото мерките се спазват стриктно, докато в обектите, които са останали отворени, това не е било факт. Той спомена още, че много средства са изразходвани, за да се подсигури безопасността в туристическите обекти и заведенията, което също не се отчита.

Доц. Румен Драганов предупреди, че кризи ще продължава да има, но хората трябва да знаят, че слънцето отново ще изгрее. Той е убеден, че подготовката за кризи води до преодоляването им.

Целия разговор вижте във видеото: