доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: Bulgaria ON AIR

Доц. Румен Драганов: Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите

Ще претърпи ли пълен провал летният сезон или ще бъде спасен след вдигането на мерките срещу разпространението на коронавируса?

„Не е достатъчно само ние да махнем мерките. Има притеснения как тези, които предлагат туристически услуги, ще могат да работят в карантинна среда. Математическият модел на БАН дава 3 варианта. Във втория и третия, когато става въпрос, че пикът ще бъде през агуст и ще продължи през септември, означава, че за летен сезон няма да може да се говори“, заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

В ефира на „България сутрин“ на 20 април 2020 г. той посочи, че Институтът работи по схемата „14-а седмица“ – между 15 и 20 юни ще бъде седмицата, през която ще може да стартира летният сезон у нас.

„Трябва да имаме съвсем ясни политики с туристите – какъв филтър ще има за влизане в заведения, какво разделяне на пътеки ще има, по какъв начин ще става храненето….“, подчерта доц. Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му туризмът е готов да работи в пълния си капацитет, но ще се нагоди в зависимост от ситуацията. Ключово е кога ще има ваксина срещу коронавируса, отбеляза Румен Драганов.

„Обикновено около Великден имаме около 280 000 пътувания. Какъв е броят на тези, които са нощували в места за настаняване, може да каже Министерството на туризма. За нас в момента няма туристически пътувания. Всички са предоставили документ, че отиват на работа, това изключва туризма. Имам информация, че около 5340 места за настаняване в България работят“, обясни доц. Драганов.

Вижте целия разговор във видеото: