Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: радио „Фокус“

Доц. Румен Драганов: Шпионските скандали няма да спрат руските туристи да летуват в България

Шпионските скандали няма да спрат руските туристи да летуват в България. Това коментира в предаването „Добър ден, България“ на радио „Фокус“ на 28 май 2021 г. доц. Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Според него това са спекулации на хора, които просто си говорят. Бизнесът е бизнес. Когато става въпрос за руски туристи става въпрос за многомилиарден интерес в индустриализирания туризъм, категоричен бе той.

Според него сезон лято 2021 година ще бъде по-силен от миналогодишния, защото страната ни е в много по-добра пандемична ситуация. Румен Драганов уточни, че много силно е тръгнал вътрешният туризъм чрез инвестициите в подобряването на къщи, които се намират в провинцията.

„Всеки се сети за бащината къща, дядовата къща. Хората правят много ремонти, нови инвестиции – изнесоха се от градовете. И сега виждаме в края на уикенда едно силно натоварване по магистралите. По принцип харченето на пари извън мястото на вашето нормално пребиваване се смята за туристически харч. Т.е. подобряват се местните икономики във вътрешността, което е смисълът на туризма. От там и къщите за гости, малките семейни хотели – всичко живна и нямаше места“, каза още той.

Румен Драганов допълни, че инвеститорите на морските курорти са инвестирали в т.нар. „индустриализиран туризъм“. Той работи на принципна на непрекъснатите процеси в технологичната обстановка. Веднъж започнала веригата на чартърни туристи – тя не може да бъде прекъсната, т.е. непрекъснато има наливане на туристи, докато не се стигне до последния полет, който идва празен, за да прибере последните туристи. Този непрекъснат процес може да се осъществи технологично единствено, когато бъдат спазени технологиите, уточни той.