Източник и кадър: БНТ

Доц. Румен Драганов: Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма

Сертификатите за ваксиниране са лошо решение за туризма, доброто решение е всички свободно да пътуват на територията на Европа, заяви Румен Драганов, председател на Института по анализи и оценки в туризма, в „Денят започва“ по БНТ на 14 април 2021 г. Тези сертификати не се възприемат в голяма част от страните в ЕС, а Великобритания посочи, че ще ги използва само като експеримент – пробно.

Според доц. Румен Драганов това, което се случва с PCR тестовете е, че намаляват пътуванията. През миналата година само 20% от българите са посетили Гърция в сравнение с 2019 г. и причината е коронавирусът и този тест. „За някои той е непреодолима преграда, тъй като той е скъп за едно 4-членно семейство“, подчерта Драганов.

По думите му в туризма са против тези тестове и сертификати и отговорност на политиците е да вземат решения за запазване живота и здравето на хората, без да ги притесняват.

„Не може един PCR да струва толкова много пари – той е по-скъп от платината и диамантите. Ние знаем, че цената му е значително по-ниска – ио като материал, и като вложение“, заяви Румен Драганов.

Вижте цялата дискусия: