доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: Bulgaria On Air

Доц. Румен Драганов: Презастроихме морето с хотели, които не ни трябват

Зимният туристически сезон чука на вратата, а от хотелиерския и ресторантьорския бранш алармират, че липсват кадри.

„Имаме десетки хотели и ресторанти, в които има кадри, те си работят. Туризмът е семеен бизнес. Къде няма персонал – където не сме си направили формулата. Имате един човек, който лежи цяла година, догодина го искате енергично да тича и сервира. Пътят е да си професионалист и да работиш“, обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Контролния съвет на Националния борд по туризъм доц. Румен Драганов.

„Даваме 2,4 млрд. лева, за да отидат на Терминал 2. Бедните българи даваме пари за обучение на нашите деца да отидат да работят в Германия. Едни хубави деца ги изпращаме в чужбина, къщите тук се срутват, селата обезлюдяват…“, алармира от своя страна той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Драганов е на мнение, че сме инвестирали милиарди „в някакви хотели, в нещо сезонно, с твърдението, че туристите идвали през лятото в България“. Според него сме инвестирали в концепцията „Балкантурист“ от 1953 година.

„Абсолютно грешна концепция. Презастроихме морето с хотели, които не ни трябват“, подчерта доц. Драганов.

Според него сме направили системата така, че си унищожаваме хората и не сме създали организация бизнесът да поеме дуалното обучение. На страната ни са необходими около 60 нови лифта, смята гостът в предаването „Денят ON AIR“ на 16 ноември 2018 г.

Доц. Драганов коментира и ексклузивната новина за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, която премиерът Бойко Борисов веднага прие. Лидерът на НФСБ хвърли оставка след 26 дни на протести от страна на майките на деца с увреждания и техни съмишленици.

„Оставката на Валери Симеонов не решава проблема на майките на деца с увреждания. Чу и спря шума на Слънчев бряг. Даде глътка вяра на хората от Несебър, Равда и Свети Влас, че някой може да спре това абсолютно беззаконие, което тероризираше местното население и туризма. Той даде много добър пример как държавата трябва да се вслушва в съветите на местното население“, каза доц. Драганов.