Румен Драганов

Доц. Румен Драганов: От 30 години насам не сме отчитали толкова голям брой туристи по морето

Отчитаме необикновен брой туристи по морето това лято. Това каза Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма, за Радио „Фокус“ на 20 септември 2021 г.

„Никой от хората, които 30 години работят на морето, не е виждал такова чудо или такава висока заетост на чадърите и шезлонгите по всички плажове, които бяха отдадени на концесия. Става въпрос за цялото Черноморие. Имахме необикновено голям брой посещения това лято по морето в сравнение, пак казвам, със ситуацията, в която се намираме, от една страна. Но от друга страна, говоря с хората, които са по морето, и ги питам – вие виждали ли сте такова нещо на плажа, т.е. да няма никакви чадъри и шезлонги и хората да идват в 5.00 часа сутринта да си слагат кърпите?“, отбеляза Драганов.

Той допълни, че проблемът с липсата на места създава недоволни туристи.

„Когато вие отидете с една добра нагласа, че има чадъри и шезлонги, както е било през всичките предходни години, или че има място, където вие да си разположите вашите принадлежности, и отидете и ги няма, това създава недоволни туристи. И тук не знам до каква степен или какви решения трябва да се вземат“, каза той.

Той отбеляза, че това лято хотелиерите откриха българите като туристи и ще се замислят кой им трябва – българският турист, който е изключително добър турист, който плаща много добри пари, или социално слабият турист, който се чуди откъде да донесе вода, как да не плати или да плати по-ниско и в последна сметка пък да се оплаче, че да му върнете парите“.

Виждаме тенденция на осъзнаване у българските хотелиери за това какво е турист, кой е добрият турист и какво означава вътрешният пазар, посочи Румен Драганов.