Източник и кадър: NovaNews

Доц. Румен Драганов: Оптимист съм, че туризмът ще се преобрази

„Оптимистично съм настроен, че туризмът има възможност да се преобрази и развие, което зависи и от бизнеса, не само от правителството“, това каза доц. Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в интервю за NovaNews на 14 декември 2021 г.

„Ние сме за зелен сертификат и ускорена ваксинация, особена за хората, които работят в туризма. Тук не трябва да има изключения и компромиси. Науката е доказала, че това е пътят. Подкрепяме намерението на Кирил Петков да въведе зелен сертификат за администрацията“, подчерта той.

„Зеления сертификат ще ни спаси и от Омикрон, той е задължителен и всеки трябва да се ваксинира“, категоричен бе доц. Драганов.

Той информира, че още утре ще се състои неформална среща с новия министър на туризма Христо Проданов и увери, че няма да бъде оставен на спокойствие, защото има много задачи за решаване.

„Политикът трябва да прилага политиката на правителството, сега имаме професионален политик начело на Министерство на туризма, той е заместник-председател на силна партия, Христо Проданов сега трябва да проведе тази политиката“, добави още доц. Драганов.

Според него туризмът се нуждае от сътрудничество с останалите министерства, както е било в началото, и се надява това да се получи, както и развитие на четирисезонен туризъм, на местния туризъм, да се вкара предприемачество в туризма, подобряване на местните икономики, всичко което звучи изключително добре като цели на правителството.

Той добави, че от бранша искат мерките 60/40, 9% ДДС за ресторантьорите да останат, а 80/20 да се разгледа отново.

Целия разговор гледайте във видеото: