Румен Драганов доц. Румен Драганов в студиото на бТВ
Източник и кадър: бТВ

Доц. Румен Драганов: Николина Ангелкова разединяваше туристическия сектор

Никога не съм виждал Слънчев бряг толкова пълен с българи. Така отговори в студиото на бТВ на 27 юли 2020 г. доц. Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма защо курорта е толкова празен в средата на сезона. По думите му Слънчев бряг, Златни пясъци и Св. Св. Константин и Елена са проектирани за чужди туристи.

„При българите има повтаряемост на местата, на които ходят. Те имат стереотип, не само за местата, но и за заведенията. Те знаят какво точно искат. И сега, когато имаме 500 хил. българи, които не отиват към Гърция и Турция – сега умението е как ще ги привлекат“, допълни той.

По думите през уикендите има около 190 хил. пътувания към Черноморието. Тенденцията за по-кратки пътувания е още от миналата година и според Драганов тя ще се запази и за следващите сезони.

Той отчете, че освободената от поста министър на туризма Николина Ангелкова има заслуги за развитието на сектора. Според него, обаче през последните няколко месеца премиерът Бойко Борисов е взел бранша на „ръчно управление“ и това е наложило тя да бъде заместена от вицепремиера Марияна Николова

„Той сам, с неправителствени организации намали ДДС-то и взе други решения. Но министърът на туризма отсъстваше. Тя дълго време му обясняваше как сме единни в бранша, но тя не му казваше, че тя разединяваше бранша и сега не можем да генерираме печеливши решения за бизнеса“, допълни експертът.

„Казваме на студентите, когато смените министър, първото, което трябва да направите, е да благодарите на предходния. Борисов е преценил, че той пое на ръчно управление туризма. Министърът дълго време обясняваше на Борисов как сме единни, но това не бе вярно. Ангелкова не можа да използва силата на бранша. Тя беше приятелка с разни чичковци в чужбина. Направи си снимки, за да покаже колко е известна и позната. Това нямаше смисъл. Сега трябва да подготвим зимния сезон и следващия летен сезон“, разказа експертът.

Драганов заяви, че Николова е била вицепремиер по туризма, така че очаква да се справи добре с новите си задължения.