доц. Румен Драганов
Източник и кадър: БНТ

Доц. Румен Драганов: Необходима е единна система с общи правила за туризма

Българският туристически съюз, съвместно с Института за анализи и оценки в туризма, разработи система за чистота и сигурност, която запазва както живота и здравето на туристите и персонала по хотели и хижи, но така и на доставчиците. Това съвпада с идеята, че е необходимо да има единна система с общи правила за сектора, обясни в сутрешния блок „Денят започва“ на 20 октомври 2020 г. председателят на института доц. Румен Драганов.

„Банско е отличен курорт и той ще има туризъм, радвам се, че той се готви за един силен сезон в условията на криза. Разбира се, че основно ще разчитаме на българи, но може да се надяваме и на български туристи.“

Факт е, че лятото ние имахме един даже неочаквано успешен туристически сезон – паркингите бяха пълни, нямаше места, малките семейни хотели и къщите за гости – също, допълни още Драганов.

В ски курорта кипи трескава подготовка за зимния сезон, а хотелиери са категорични, че за ситуацията в града не бива да се съди по тази в областта.

„Ние категорично споделяме становището на Националния борд по туризъм за единни мерки”, категоричен бе кметът на Банско Иван Кадев. Очаква се да се разработи и единна система на ниво министерство на здравеопазването и общини.

Градоначалникът ще пусне заповед до всички туристически и търговски обекти с мерките, които трябва да се спазват на територията на местата за настаняване и магазините.

„Те не са по-различни от разписаното в заповедта на министъра на здравеопазването, но създаваме група, която съвместно с полицейските структури, РЗИ и общината, ще следи строго за спазване на изискванията и ще се налагат санкции”, обобщи той.

Вижте целия разговор във видеото: