Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Доц. Румен Драганов: Най-доброто решение за туризма е хората да пътуват свободно

На 1 май в условията на пандемия започва летният туристически сезон у нас. На този фон остава въпросът има ли вече ясни правила за неговото спасяване.

„Хората от бранша са доста притеснени, те не обичат да чуват неща от сорта на „ще има много туристи“ от определена дата. Туроператорите казват, че има много записвания, те са предупредили своите клиенти, че могат да се откажат от пътуванията си без да трябва да плащат. Туроператорите следят записванията, прегрупират самолетите, и ако няма заявки – просто анулират“, заяви в ефира на „Денят ON AIR“ директорът на Института по оценки и анализ на туризма Румен Драганов на 26 април 2021 г.

Той каза, че очаква българското правителство да обяви мерките за влизане на туристи в България.

Антиген, PCR тест, зелен сертификат, който между другото не е най-доброто решение – най-доброто решение е хората да си пътуват свободно, както пътуваме свободно вътрешно. Нали границите в Европейския съюз са фиктивни? Намесват се политическите решения – политиците се чудят как да изглеждат загрижени за обществото и същевременно да не спират бизнеса“, каза Драганов.

Експертът смята, че ако има зелен сертификат и PCR тестове като условия за влизане в страната – ще се реализират само 20% от възможните почивки.

„Гърция взима ред неправилни решения – заблуждава, че всички са ваксинирани и искат да се ваксинират на островите, и въвежда мерки, които ограничават пътуванията“, каза още Драганов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му, за да може правителството на Борис Джонсън да сложи България на „зелената карта“, Великобритания пита: „Какво ще стане ако има наш поданик в България, който се окаже инфектиран“.

„Ние трябва да кажем какви мерки ще се вземат и то изцяло за наша сметка. Необходимо е изграждането на карантинни хотели“, категоричен бе специалистът.

Според него хотелиерите и туроператорите са получили от правителството хоризонт заедно с обявената дата за старт на сезона. А по-нататъшното развитие той определи като „стъпка по стъпка“.

„В плана за възстановяване и устойчивост има перо за туризма, но то е минимално – 17 млн. за дигитализация на министерството. Туризмът обаче е свързан с развитието и възстановяването и на различните други ресори“, смята Драганов.

Гледайте целия разговор във видеото: