Пампорово Пампорово през зимата
Снимка: Пампорово АДИзточник: БТА

Доц. Румен Драганов: Над 1,2 милиона чуждестранни туристи очаква България през зимния сезон

Бизнесът очаква силен зимен туристически сезон, коментира в интервю за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. При 680 000 чуждестранни туристи, посетили България от края на декември миналата година до началото на март 2021 година, тази зима се очаква техният брой да се удвои. През 2019 г. в този период чуждестранните туристи са били 1,65 милиона.

Прогнозите на експерта са базирани на общото увеличение на посещенията на чужденци, наблюдавано през лятото.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова коментира за БТА, че данните на НБТ от водещите ни зимни курорти „Пампорово“, Банско и „Боровец“, както и от вътрешността на страната, където има условия както за планински спорт, така и за балнео- и спа почивки, показват пълна готовност да се предложат условия за почивка, с естествен сняг, в повечето части на България. Пистите вече са обработени и подготвени, допълни Карастоянова. Нашите очаквания са умерено положителни и оптимистични, защото от страна на бизнеса е направено нужното и има всички предпоставки сезонът да бъде безопасен, спокоен, сигурен за туристите, заяви изпълнителният директор на НБТ.

На 17 декември 2021 г. министърът на туризма Христо Проданов по време на откриването на зимния сезон 2021/2022 в Пампорово заяви, че е оптимист за предстоящия зимен сезон. Два са основните критерия да бъде успешен – първият е да има много сняг, а вторият – да има много туристи, допълни той. Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков също изрази надежди за настоящия зимен сезон, тъй като за първи път от години има толкова много сняг през декември. В началото на месеца служебният министър на туризма Стела Балтова заяви, че очакванията са за предизвикателен, но същевременно положителен зимен туристически сезон и обяви, че са разписани всички указания за местата за настаняване и за заведенията за хранене и развлечение, които са съобразени с предписанията на здравното министерство.

Тази зима очакваме да тръгнат и чартърните вериги, свързани със зимния туризъм – преди всичко от Великобритания, Централна Европа и Русия, независимо от пандемичната обстановка, допълни Драганов. Той също акцентира, че зимните ни курорти са готови да приемат гостите.

В Банско зимният сезон 2021/2022 се открива официално на 18 декември, според съобщение на „Юлен“ АД, направено още през ноември, а в началото на декември от „Боровец“ съобщиха, че ски зоната в периода 18-26 декември ще работи на миналогодишните цени. „Витоша ски“ все още не са обявили какви ще са цените за сезон 2021/2021.

По Коледа и Нова година се очаква около 500 000 българи да посрещнат празниците в страната, в това число и в зимните ни курорти, каза Румен Драганов. Основно ще се предпочитат къщите за гости, малките семейни хотели, местата за настаняване с балнео-, спа и уелнес услуги, като те бяха резервирани още в края на ноември, изтъкна експертът. Според резултати от представително проучване през октомври за нагласите на българите към предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка, 730 000 пълнолетни българи са заявили, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Новото за този зимен сезон е, че браншът се връща в условията на нормална конкуренция, коментира Драганов. Зимните курорти във Франция, Австрия, Андора не работеха миналата зима, но сега те са отворени, което е добре, защото се прави много по-голяма реклама на зимния туризъм, смята експертът. Българският туризъм работи по-добре в условията на конкуренция и нашият туристически продукт като конкурентна цена стои много по-добре, каза Драганов и допълни, че курорти като „Боровец“ и Банско се смятат за едни от най-изгодните за практикуване на ски спортове, а „Пампорово“ е удобен за деца и начинаещи скиори.