доц. Румен Драганов
Източник и кадър: Bulgaria ON AIR

Доц. Румен Драганов: Мерките трябва да бъдат продължени

„Напълно подкрепяме това, че мерките трябва да бъдат продължени. Изключени са хижите, тъй като попадат в закона под друга точка. В момента всички хижари, които кандидатстват за тези мерки, не могат да получат подкрепа“, каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов пред Bulgaria ON AIR на 31 май 2021 г.

По думите му е положително и много добро предложението на служебното правителство за ученическия туризъм. Служебният кабинет обяви мерки за подпомагане на бизнеса, а една от тях ще подпомогне конкретно туризма – безплатна почивка за 30 хил. учители и ученици.

„Руският пазар миналата година беше 20 000 общо, така че 30 000 не е малко. 15 млн. лв. ще влязат в туристическите предприятия, всяко нещо е плюс“, посочи доц. Драганов.

„Отворихме границата с Румъния като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Ще имаме доста туристи, когато се отворят „зелените коридори“. Имаме доста поляци, в Слънчев бряг е пълно с поляци“, отбеляза той.

И добави, че характерът на туризма в България е индустриализиран – имаме поточност при чартърните полети, които започнали веднъж, не може да бъдат прекратявани. Може да постигнем пик, ако върнем чартърния туризъм, убеден е той.

„Туроператорите искат да знаят ще летят ли или няма да летят, дали ще бъдат прекъснати, ако летят, както и какво се случва с лице, което вдигне температура и се окаже положителен – къде го карантинираме и за чия сметка“, настоя доц. Драганов.

„Виждаме мудност в правителството. Хоризонтът е между 4 и 6 седмици. Губим конкурентно предимство като не даваме хоризонт. Ако с това темпо на костенурка се движим, ще загубим възможност за индустриализиран туризъм или ще започнем сезона доста по-късно от други дестинации. Много скоро ще видим в ЕС, че масово ще отворят пътуванията. Въпросът е по какъв начин политически ние ще дадем отговор“, коментира още той.

Вижте целия разговор: