доц. Румен Драганов в студиото на Канал3 доц. Румен Драганов в студиото на Канал3
Източник и кадър: Канал3

Доц. Румен Драганов: Как очаквате да запълним 1,5 млн. легла по Черноморието при 7 млн. българи?

Туристическият сезон в България изглежда сякаш е напът да се провали тотално, с оглед гледките на пустеещите плажове по Черноморието. Истина ли е, че само коронакризата е причината за тази плашеща гледка? Оказва се, че вирусът далеч не е единственият фактор за слабото начало на летния сезон у нас. Темата коментира директорът на Института за анализи и оценки на туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов в студиото на „Социална мрежа“ по Канал3 на 8 юли 2020 г.

„60 000 български туристи към Гърция не могат да спасят 1,5 млн. легла по българското Черноморие“, каза Драганов, като подчерта, че в момента българският турист има почти същото поведение, каквото е имал и през 2019 г. Хората, които ежегодно почиват по българските курорти или пътуват за Гърция, или се насочват към по-екзотични дестинации, те продължават да го правят и никой не може да ги накара да нарушат традицията си, само за да спасят нечий бизнес.

„Имаме 219 хижи, имаме около 33 спални, има общо около 14 000 легла. Това са горе-долу, колкото леглата на Албена. Ето там защо не се оплакват“, каза Румен Драганов по отношение на планинския туризъм в България. Тук той изтъква факта, че този сектор е направен така, че да работи и в подобни условия.

Директорът на ИАОТ разкритикува решенията, които бяха взети в последните месеци на управленско ниво, като заяви, че е „недопустимо да караме чуждестранен турист да си плаща за всичко, ако възникнат съмнения за негово заразяване с коронавирус“. Той подчерта, че това е била една от основните задачи пред чуждите дипломати – да разберат дали техните съграждани ще получат очакваната сигурност, ако решат да посетят България за отпуската си.

Вижте цялото интервю: