Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР

Доц. Румен Драганов: Инвестирайте в пътешествия

Всеки може да избере къде да отиде с един клик на телефона. Отварянето на търсачките с адреси показва местата за настаняване, хотелите, квартирите и къщите за гости. Там ясно са посочени цените и условията, подчерта в интервю за БНР Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, на 28 ноември 2022 г. Той допълни, че семействата с деца търсят близки дестинации, около тяхната локация, а хората от морските градове и селища предпочитат планинските курорти за летните и зимни месеци. На второ място по отношение на търсенето се нареждат местата с топли минерални извори и басейни. Третото направление са къщите за гости, които предлагат много добри условия за семейства.

Двете най-предпочитани дестинации за уикенд туристите, които искат да си набавят вкусни неща на изгодни цени са Одрин в Турция и Димитровград в Сърбия, като Турция от години е привлекателно място за закупуване и на лекарства.

34 дни преди края на 2022 година 38% са продадените резервации за коледните и новогодишните празници. В момента всички туристически агенции в страната регистрират повишено търсене на пътувания към съседните Турция, Гърция, Румъния, Сърбия и Северна Македония, както към страни в Европейския съюз и екзотични дестинации, като Северна Америка, Централна Африка, Карибския басейн, Средния Изток и Далечния Изток.

Пътуването е антиинфлационна мярка, подчерта Драганов. Той предупреди, че парите оставени в банката могат да бъдат изядени от инфлацията, затова хората от България и по света ги инвестират в интересни и вълнуващи пътешествия.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл: