Източник и кадър: БНТ

Доц. Румен Драганов: Има много туристи – много повече от миналата година

По морето – и на север, и на юг, както и в цялата страна е пълно с хора.Моето впечатление е, че по Българското Черноморие има много повече туристи от миналата година. Чудя се дали може да се намери някъде хотелиер в Турция, в Гърция или където и да е, който да мрънка по начина, по който мрънкат българските туристически деятели за липса на туристи. Това каза директорът на Института по анализи в туризма доц. д-р Румен Драганов в ефира на БНТ на 16 юли 2022 г.

Голяма част от чартърните полети са възстановени. Имаме 300% ръст на полския пазар, 200% на другите централноевропейски пазари. Какъв е проблемът, попита той?

Определи като спекулация информацията, че чуждестранни туроператори не продавали България като дестинация, защото е близо до война. Хората идват със семействата си, с любимите си и навсякъде виждам усмихнати хора, обобщи той.

Според него проблемът в туристическия бранш не е липсата на кадри, а на мениджърски персонал. „Нямаме заплати на мениджмънта и оттам нататък всичко е леш. С години наред ние сме изостанали със заплащането. В туризма се инвестира, за да направиш пари, а част от парите са заплатите“, подчерта Драганов.

Той бе категоричен, че новите противоепидемични мерки не трябва отново да затварят туристическия бранш, както предходните години.

Целия разговор вижте във видеото: