Източник и кадър: bTV

Доц. Румен Драганов: Голяма част от персонала в сферата на туризма ще се ваксинира

В България също си имаме Занзибар, миналото лято положението беше същото във всеки курорт – нямаше маски, тестове или карантина. Това заяви Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма по повод интереса към острова по bTV на 28 февруари 2021 г.

Според него хората са зажаднели за пътувания заради ограничителните мерки през последните месеци. Той заяви, че туристическият бранш не са съгласни с въвеждането на ваксинационни документи, даващи привилегии на имунизираните срещу COVID-19.

Има хора с антитела, други с алергии, на трети не им препоръчват да се ваксинират. Трябва да се съобразят с тези групи. Независимо от всичко, без да има европейско решение или нормативен акт, хората сами се нагласят, че искат да изберат „здравата“ дестинация, каза доц. Драганов.

Той обясни, че голяма част от персонала в сферата на туризма ще се ваксинират, за да се създаде спокойствие сред клиентите. „Както е личен избор да се ваксинираш, така ще стане личен избор дали да влезеш в даден хотел или заведение“, допълни експертът.

Доц. Драганов заяви, че има вероятност през лятото Гърция да изисква подобен ваксинационен документ на чуждестранните туристи. „От тук нататък, като се каже: „Гърция“ е „зелена дестинация“, защото изисква такъв паспорт“, Израел и Испания също, ако България не го направи, то ние не можем да се правим на Занзибар“, допълни той.

Експертът коментира, че очакванията са това лято да има повече туристи от Великобритания у нас. Драганов заяви, че едва ли ще има намаление в цените в бранша, за да се привлекат хора.

Вижте целия разговор: