Банско Банско през зимата
Снимка: Община БанскоИзточник: БНР

Доц. Румен Драганов: Чуждестранните туристи няма да анулират почивките си

Специалисти от туристическия бранш прогнозират, че повишаването на заболеваемостта от Covid-19 в Западна Европа няма да окаже негативно влияние върху зимния сезон и ски ваканциите у нас. Не се очаква анулиране на ски почивки от чуждестранни туристи. Това заяви пред БНР директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов на 19 декември 2021 г.

„Това беше и изявлението на Глобалната асоциация на туроператорите. Те се обърнаха към правителствата да не създават допълнителни проблеми освен това, което е предложено като решение зелен сертификат, спазване на дистанция, миене на ръце и носене на маска. Т.е. другите ограничения водят до тежки икономически последици, така че се очаква да не бъдат утежнявани, може допълнително да се иска PCR тест, но няма да има ограничения в пътуванията“, коментира Драганов.

Със започването на пандемията и ограниченията, които бяха наложени интересът към пътуванията е нараснал двойно. Очаква се и силен летен сезон през следващата година, прогнозира Румен Драганов.

Ситуацията около пандемията от коронавирус, както и затегнатите ограничения за пътуване и ограниченията, наложени за броя посетители, които могат да участват в големи събития са сред причините обаче най-голямото туристическо изложение в Берлин, което се провежда през март, да не се състои присъствено и през следващата година. Германия е сред страните, които генерират голям брой летни почивки. Какво означава това за България?