Доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов в ефира на БНТ
Източник и кадър: БНТ

Доц. Румен Драганов: България е единствената страна, която е хвалена

Благодарни сме на Националния оперативен щаб, защото по-малкото заболели през изминалия период е едно маркетингово предимство за България и ние го използваме, заяви в студиото на „Още от деня“ по БНТ на 23 юни 2020 г. доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. Заедно с Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти коментира шансовете на българския туризъм за реализиране на успешен летен сезон.

Според доц. Драганов причините за наскоро отложения чартър с чужди туристи са финансови, а не повечето регистрирани случаи на COVID-19 у нас.

„Не мога да се съглася, че се възползвахме напълно от обстоятелството, че имахме доста занижен брой на заболели от COVID-19“, реагира Даниела Стоева и продължи: „Това трябваше да бъде посланието към всички важни пазари за българския туризъм. На национално ниво нямаше насочена национална кампания, която трябваше да тече още по време на извънредното положение, да напомня, че дестинацията е тук, че тя очаква в бъдещ период, когато нещата се нормализират, своите туристи.“

Румен Драганов беше категоричен, че по-добрата реклама е „не да се хвалиш „При мен е добре“, а да те хвалят“.

„България е единствената, която е хвалена. Ние получихме доста статии в английската преса, в немската преса. Съгласен съм – ние не го направихме, но хубавото е, че те го казаха за нас. Те казаха, че България е от страните, които най-добре се справят, България е една страна, която е сигурна. В Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, още хиляда места, където никой не е прекарал коронавирус – много пъти казваме това. България е действително сигурна дестинация“, заяви експертът.

По думите му не става въпрос за пари, а да се спечели доверието. Драганов припомни, че се очаква да „има три седмици, в които хотелите, които отворят, ще бъдат празни, но те трябва да бъдат отворени и да работят“.

„Това е изключително важно. И ние точно това правим в момента“, заяви той.