Румен Драганов доц. Румен Драганов
Източник и снимка: bTV

Доц. Румен Драганов: 47% от хотелите у нас казват, че ще намалят цените за лятото

„47% от хотелите у нас казват, че ще намалят цените за летния сезон. Има жестока конкурентна борба. Ще видим различни маркетингови стратегии и трикове. Туризмът ни стои стабилно. Това заяви доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и челн на Контролния съвет на НБТ в интервю за bTV на 7 май 2020 г.

Доц. Драганов подчерта, че към момента има ограничения за груповите пътувания, но не и за индивидуалните. Според него 14% от местата отчитат същите посещения спрямо миналата година.

„Днес в страната работят 5860 хотела. Инфраструктурата не е отнесена от цунами. Имаме запазена база и персонал. Кафемашините са на същото място“, подчерта Драганов.

По думите му българите регистрират около 20 млн. пътувания годишно. Според него хората искат да пътуват и ще продължат да го правят, което пък ще предразположи да има летен сезон.Драганов обясни, че бизнесът ще трябва да се спаси от съдебни дела. За пример даде Австрия където граждани съдят хотели за това, че са допуснали някой да се зарази с коронавирус

„Ето защо казваме, че кризата е полезна за туризма. Години обясняваме, че в съседни страни има безплатни чадъри и шезлонги. У нас няма да бъдат безплатни при тези договори и условия“, уточни той.

„Всички шезлонги и чадъри в туризма са безплатни. Това искахме и от държавата да го направи. Може да се случи, но трябва да внимаваме от институционалната корупция. И миналата година министерството навлезе в териториите, започна да говори против българския туризъм и нанесе щета“, продължи той.

По думите му трябва стриктно всеки хотел да опише своите политики – какво предлага и за кого. Според Драганов трябва и да се посочи, че хотелът не носи отговорност за заразени с коронавирус.Според него туристическите ваучери, които управляващите предлагат, не работят в предложения вид, тъй като няма кой да ги издава, раздава и може да има спекулации. Вместо това той призова да бъдат увеличени ваучерите за храна.