доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов, председател на КС на НБТ
Снимка: НБТИзточник: Агенция Фокус

Доц. Румен Драганов: 3,8 млн. българи и 2 млн. чужденци ще пътуват в България през месец август

Доц. Румен Драганов, председател на КС на НБТ и председател на Института за анализи и оценки в туризма в интервю за Агенция „Фокус“ за записванията през лятото:

Фокус: Г-н Драганов, колко са записванията за море през този летен сезон и какъв е ръстът им в сравнение с миналата година?
Румен Драганов: Общо взето записванията към този момент вече надхвърлят 72% за летния сезон. В сравнение с миналата година, имаме ръст от близо 6% в параметъра брой записвания. Става въпрос за организирани пътувания с обща цена от чуждестранни и български туроператори.

Фокус: Колко чуждестранни туристи да очакваме това лято и кои курорти ще предпочетат?
Румен Драганов: Чуждестранните туристи, които ще влязат в България през трите летни месеца, ще надхвърлят 5,2 млн. Най-натоварен ще бъде месец август, в който броят на чуждестранните посетители, които ще преминат граница, ще надхвърли 2 млн. В същото време имаме около 3,8 млн. българи, които ще пътуват в същия този месец на територията на страната. Така че август месец ще бъде най-натовареният за туризъм.

Фокус: България или чужбина ще изберат българите за почивката си през лятото?
Румен Драганов: Основно България ще изберат българите за почивката си през лятото, тъй като в годишен план за 2017 г. очакваме около 17,5 млн. пътувания в страната. В чужбина ще излязат около 4,7 млн. българи.

Фокус: В кои страни?
Румен Драганов: Българите най-често отиват в Гърция и Турция. В Гърция имаме около 780 000 в годишен план, в Турция – около 540 000. В същото време имаме и много пътувания в съседните страни Македония, Румъния, Сърбия, както и към държавите от ЕС. Особено след появата на ниско тарифните авиокомпании, виждаме, че една част от полетите са пълни с българи. От януари месец ръстът на тези, които извършват пътувания, е в рамките на около 20% за всеки отделен месец.

Фокус: Има ли вече плажуващи по българското Черноморие?
Румен Драганов: Да, ако сега отидете на морето, ще видите, че улиците са доста оживени. От една страна това са туристи, които започнаха да пристигат в България още в края на месец април, а от друга са хората, които имат втори дом. Особено руски, английски и немски туристи, които са довели свои близки, роднини и приятели.

Фокус: Тоест можем да кажем, че там вече сезонът е започнал?
Румен Драганов: Сезонът отдавна започна. Напротив, даже в това хубаво време, може би много хора са около басейните, на плажа. Вечер се разхождат по централните алеи.

Фокус: Какви услуги предпочитат туристите при избора си на място за почивка през летния сезон?
Румен Драганов: Най-разнообразни. Общо взето младежите търсят места, в които има много млади хора. Слънчев бряг става хит за българските младежи това лято. Семействата с деца предпочитат курорти, в които има добри условия за малки деца, като Поморие, Приморско, Китен. По принцип Южното Черноморие се смята за много добро, тъй като става въпрос за сегментиране на плажната ивица, така че родителите да могат да бъдат близки до децата си и да ги наблюдават непрекъснато. В същото време в този възрастов период между 8 и 14 години много от родителите предпочитат курорта Албена, където се предлага All inclusive и за семействата с деца е много удобно. По-възрастните туристи търсят повече спокойствие и тишина и предпочитат по-тихите курорти, парк-хотели по цялото Черноморие, вилните къщи за гости. Много от тях се насочват и към планинските курорти, които имат съвсем различен облик през лятото за разлика от зимата. Няма ги шумните дискотеки или многото младежи и могат да се насладят на тишината на природата, зеленината, горските плодове. Една определена част от българите търсят каменни къщи за гости или малки семейни хотели, както в Централния Балкан, така и в Източните Родопи, територията между Разлог и Гоце Делчев, включително и в западната част на страната, където има различни туристически атракции.

Около 220 са фестивалите, които привличат онази категория туристи, търсещи някаква връзка с традициите, обичаите или съвременните изкуства. Учениците посещават и различни организирани екскурзии, които са тематични с историческа и културна насоченост, свързани с съответния преподавателски процес, зелени училища, екстремни такива, които са свързани с въжени градини. От друга страна, имаме и хора, които остават в градовете, но ежедневно отиват по различни организирани мероприятия, насочени към рисуване, спорт, тенис, колоездене, катерене и др., или насочени към изкуства – театър, балет и т.н.

Бих желал да ви поканя на 7 и 8 юни, когато Националният борд по туризъм ще проведе своя Четвърти редовен конгрес в хотел „Холидей Инн“. Там сме поканили членове на правителството. Форумът е под патронажа на премиера Бойко Борисов, участват и петима министри, председатели на комисии в НС. Правим го съвместно с Хотелския инвестиционен форум, който ще бъде втория ден. Там ще има много чуждестранни гости, топ хотелиери, ресторантьори, включително на много високо ниво представители от Европейската хотелска асоциация и Световната хотелска и ресторантьорска асоциация. Можете да видите програмата на сайта на Националния борд по туризъм.