доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: Bloomberg TV Bulgaria

Доц. Драганов: Януари, февруари и март завършват с ръст в броя туристи

Януари, февруари и март завършват с ръст в броя туристи. През март той е 6%. Ние имаме силно развитие на културния туризъм в градска среда. Посещенията са доста. Надяваме се, че кампанията в Пловдив за Европейска столица на културата ще е по-активна през лятото. Това коментира доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и член на Контролния съвет на Национален борд по туризъм в ефира Bloomberg TV Bulgaria на 7 май 2019 г.

„Българите посрещнаха основно в България Великден и Гергьовден. Гергьовден е и празник на Поморие, Петрич, Камено. Осъществиха се около 550 000 пътувания. Натоварването започна още около Велики Четвъртък. Доволни сме от стартирането на летния сезон от гледна точка на това, че бяха отворени 22 хотела на Черноморието. Когато Великден се свързва с май, това е добре за туризма“, заяви доц. Драганов.

Тази година очакваме над 2700 нови легла в нови хотели, също така и по Черноморието, подчерта Румен Драганов. „Този спад, за който говори министър Ангелкова, бе ясен. Но за сметка на това се позиционират самолети, които са за градски туризъм. Варна и Бургас са прекрасни градове за културен туризъм, други пък – подходящи за спа, конгресен туризъм. На Несебър му е необходима и мултифункционална зала“, спомена още той.

„Направиха се инвестиции в нови хотели от турски инвеститори, мениджъри и персонал. Хотели с 14-16 басейна. Има такива в Ахелой, Слънчев бряг, Св. св. Константин и Елена, в София. Прекрасни инвестиции се направиха в Пазарджик, Старосел, Гоце Делчев, Огняново, базирани на минерални води. Инвестициите в 62 000 къщи също са предимство“, разказва доц. Драганов.

Подготвя се продуктова стратегия за балнео и спа туризма у нас, разкри Румен Драганов. „Близо 600 минерални извори предполагат тази стратегия. Всяка стратегия започва със ситуационен анализ на капацитета и потенциала. Тя се състои от основни цели и план за действие, като най-важен е мониторингът“, обобщи той.