доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
Снимка: НБТИзточник: БНР Бургас

Доц. Драганов: Промените в Закона за туризма трябва да се прецизират

Промените в Закона за туризма са необходими, но трябва да се прецизират. Това посочи пред БНР Бургас председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов във връзка с измененията за категоризация на имотите, предлагани чрез електронните платформи като Airbnb и Booking на 27 ноември 2019 г.

„Целта е регулация, която от една страна слага в ред субектите (физически и юридически лица), които отдават апартаменти, квартири под наем чрез тези платформи, съответно дава и административна тежест на самите платформи, които трябва да проверяват дали тези лица са категоризирани. Защото ако публикуват лица, които не са категоризирани, законът предвижда възможност да се подаде оплакване до Районния съд и съответната платформа да бъде забранена на територията, в която има такава некоректност.“

В измененията на Закона се предвиждат глоби за физическите лица от 500 до 5000 лв, а за фирмите от 1000 до 10 000 лв. Собствениците на отдавани по този начин имоти имат срок от три месеца да се категоризират след влизането в сила на закона.