Румен Драганов доц. Румен Драганов в студиото на Bloomberg TV България
Източник и снимка: Bloomberg TV България

Доц. Драганов: Дигиталната трансформация води до ръст в туризма у нас

Годината за туристическия сектор у нас ще приключи със 150 000 души повече, влезли в страната спрямо миналата година. Туризмът е стабилен и функционира добре въпреки слабото лято на морето. Ръстът идва от дигиталната трансформация, коментира доц. Румен Драганов, член на Контролния съвет на Националния борд по туризма, по Bloomberg TV България на 29 ноември 2019 г.

Въпреки ръста гостът отчети проблеми с качеството и организацията в бранша.

„Облагането с данъци на дейността, която предлагат платформи като Airbnb и Booking, не само е справедливо, а е и законов текст. Всички, които извършват дейност в тази област, са длъжни да плащат данъци“.

„Не става дума за категоризация на местата за настаняване, а за класификация“, уточни Румен Драганов.

Гостът анализира насоките в Закона за туризма, които го характеризират като „тромав“. „Наредбата за категоризации е сложен текст, който е абсолютно безсмислен. Класификацията е дали обхващаш до 10, 50, 150 или повече легла. И според това трябва да се определи съответната такса“, отбеляза той.

Драганов подчерта, че е необходимо да има регистър на туристическите забележителности, но внесе уточнението, че този регистър следва да бъде върху публичната и държавна общинска собственост върху туристическите забележителности.

„Нужна ни е дигитална система за отчитане, която ще регистрира броя на хората в платформата, и така НАП и общината автоматично да получават парите си“, каза той.