доц. Румен Драганов доц. Румен Драганов
СнимкаНТБИзточникБГНЕС

Доц. Драганов: 2017 г. лети пред 2016 г., прогнозите са за много добър летен сезон

2017 г. лети пред 2016 г., прогнозите са за много добър летен сезон. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) доц. Румен Драганов, председател на сдружение Национален борд по туризъм, в интервю за БГНЕС.

„2017 г. определено лети пред 2016 г. главно заради нискотарифните авиокомпании. Прогнозите са за много добър летен сезон. Още от началото на година със зимния и пролетен сезон годината е много добра за туризма. Това е и главно на нискотарифните авиокомпании, които промениха картата на българския туризъм”, обясни Румен Драганов.

За първи път тази година няма да имаме над 50% морски туризъм, за разлика от други години, когато сме стигали до 70-80%. Тази година морският туризъм пада под 50%. Всички други видове туризъм, включително културният туризъм, градска и историческа среда наблюдаваме много усилено в София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас. Нискотарифните компании водят много хора, които идват и разглеждат историческия център на града и се чувстват много доволни от това. Очакват се над 11,5 милиона чуждестранни посещения и над 17,5 милиона посещения на българи в България.

Според директора на ИАОТ през 2018 г определено ще има спад, тъй като Турция се връща на пазара. Една част от немските туроператори изцяло се пренасочват към Турция, което значи, че ще имаме забавяне в записванията за 2018 г., смята той.

България станала много популярна дестинация главно заради тези, които дошли в страната през изминалите месеци и били приятно изненадани. „Видяха, че София е чист, зелен град, с много млади хора. За разлика от Виена, Париж и Лондон няма хора с бурки и различни екзотични дрехи от Северна Африка и Средния Изток. Няма я тази миризма в метрото. Приятно изненадани са и от хубавата храна и ресторанти. Напитките им излизат в пъти по-евтино и са изключително очаровани. Връщат се, идват техни приятели да видят как е. София вече става бум на европейските пазари от 27 дестинации, от които летят самолети към София и смятам, че това ще продължи”, заяви Румен Драганов.

Той изтъкна, че идват повече младежки групи, ученици и студенти от Германия, Австрия, Франция, които преди не сме имали в такъв обем в София, Търново, Пловдив, Варна и други градове. „Виждаме и много източни туристи. Специално туристите от Япония и Китай са били повече от 4 пъти във всички известни европейски столици и търсят нови дестинации. Има и увеличение на туристите от Израел и Скандинавските страни. България е дестинация за ученици, студенти, младежи”, каза Драганов.


От друга страна, според него, всеки българин, който отива на почивка в Гърция за лятото, поне два пъти отива на почивка някъде в България. Една от тези почивки е на Черноморието. „Черноморието вече не е да се отиде на почивка с карта за една или две седмици. Сега вече хората отиват за един уикенд и го правят многократно. Тези, които посещават различни места в България почти всяка втора седмица са някъде извън дома”, допълни директорът на ИАОТ.

За лятна почивка в чужбина на първо място за българите остават Гърция и Турция. Независимо от всичко има много интензивни пътувания на българи в Турция. В някои случаи посещенията там са повече, отколкото в Гърция. Това е благодарение на икономическите връзки, тъй като много българи пътуват в Турция с цел размяна на стоки. За почивка, обаче Гърция изпреварва Турция. И там почивките вече са по-кратки. Някои дори отиват само за един ден и се връщат България, особено ако живеят близко до границата. Също така Сърбия, Македония, Румъния се радват на доста български посещения, както и страните от Западна Европа.

По-екзотичните дестинации за българите са веднъж в живота, поясни Драганов. „Тези, които са ходили на екзотични дестинации, не повтарят. Ако кажете, че всяка втора седмица пътувате някъде из Българи, не може да кажем, че толкова често пътувате до екзотична страна. Екзотичните дестинации не са за всеки не само финансово, но като физическа издръжливост”, допълни Румен Драганов.

Той е на мнение, че въпросът с кадрите по морето се реши и сезонът си върви. „Нямаме оплакване от страна на някой голям туроператор, че няма кадри. Това е проблем на туристическата индустрия, която проспа много дълъг период, хвалейки се, че у нас цените са ниски и заплатите са ниски, което трябва да е някаква гордост. Голяма част обаче от младите хора не са съгласни да знаят езици, да знаят как да направят нещата и казват, че няма да работят за тези пари. Те не искат да живеят така. Не искат да живеят като родителите си-с износени дрехи и стари коли и са прави. Затова бизнесът и политиката трябва сериозно да се замислят дали да продължават да крадат и да се правят на много хитри или да започнат да плащат това, което се плаща по света”, категоричен е Драганов.


Той заяви, че подкрепя това, което прави Валери Симеонов, но не знае дали ще може да го направи, защото става въпрос за битка с гангстерски групи, които са овладели почти цялото Черноморие, не плащат данъци, внасят алкохол, вдигат шум, правят каквото си искат, не плащат заплати, осигуровки. „Не стои въпросът дали да има алкохолен туризъм, а да има ред. Аз плащам и ти трябва да плащаш. Не е честно да сме сложили чадър над група хора, които да не плащат данъци, такси, да нямат касови апарати, да работят с две цени, да не плащат осигуровки и заплати. А другите да правят всичко това. Това просто трябва да спре. Симеонов е първият от членовете на правителството от 25 години насам, който видя с очите си какво става. Досега нито министър, премиер е отишъл да каже-шумно е, крадат и да въведе някакъв ред. Това пречи на туризма. Масово законът не се спазва. До това води свободията и липсата на държава в Черноморието”, подчерта директорът на ИАОТ.

Относно казуса с къмпинг „Нестинарка”, където по концесия чадър и шезлонг са по 0,36 ст., но се оказа, че туристите са задължени да взимат и шалте за 5 лв., както и многобройните примери за храни по ресторантите на морето, които достигат безумни цени и отблъскват българите, той посочи, че именно това са примерите за корупция. „Тук не е въпросът, че не се издава касова бележка за шалтето, а как се постигнаха тези концесии. Две години слушаме как България ще стане конкурентна на Гърция, където чадърите и шезлонгите са безплатни. Има корупция по високите политически етажи за съжаление. Концесиите бяха раздадени по подобен начин и фактът е, че обществото отново е изиграно. Това е лек пример как се подиграват на туризма. Всичко може да бъде заобиколено с такива хватки, което става пред очите на министерството. Това отблъсква българите от почивка в България и работниците, които не искат да работят с такива хора, министри и такава държава. Това ни е проблемът”, каза още Румен Драганов.