коронавирус коронавирус
Снимка: PixabayИзточник: bTV

Доц. Ангел Кунчев: Ако не ускорим ваксинацията, може да пострада организираният туризъм

България ще има сериозни секторни проблеми, ако темповете на ваксинация продължават да вървят толкова бавно. Хората ще започнат да отменят конгресни прояви, културни, спортни събития, а това ще повлияе много сериозно на туризма – като имаш 5-6 места с близки цени, ще отидеш там, където е най-безопасно от гледна точка на коронавируса. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на 27 септември 2021 г.

На въпрос дали може да има ново затваряне, Кунчев отвърна, че „всичко е възможно“. „Това не значи 100% на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 души на 100 хил., това много ще затрудни здравната система“, предупреди здравният инспектор.

Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която се случва основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните власти.

Относно самите ваксини, Кунчев бе категоричен, че няма „пробив“ и от починалите от коронавирус едва 2% са били имунизирани. Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено, обясни здравният инспектор.

Той поясни, че скоро Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година.