Източник и снимка: МТ

„Дом на розата“ посветен на Долината на розите, ще представя богатството на Розовата долина в София

„Дом на розата“ посветен на Долината на розите, ще бъде изграден в София, той ще представя историята и богатството на Розовата долина на местните и чуждестранните туристи. „Идеята е това да е една отправна точка за столицата, в която посрещайки туристите да насочва интересът им към региона на Долината на розите. В този дом ще има разказ както за значението на розите за района, розата като символ, така и за традициите и иновациите в производството на розово масло и розови продукти“, каза министърът на туризма Зарица Динкова.

Предложението на министър Динкова бе припознато както от местните власти в Розовата долина, така и от Организацията за управление на туристическия район Долината на розите.

„Ние трябва да се стремим да промотираме най-доброто, което България произвежда, а българската роза и розово масло с качество на световно ниво. Това е не просто продукт, а естествен символ на красота и хармония“, каза министър Динкова при представянето на идеята си за изграждане на „Дом на розата“ в София.

Министърът на туризма заяви още, че е провела разговори и срещнала подкрепата на вицепремиера и външен министър Мария Габриел, розата да бъде налагана като символ на България в световен мащаб.

„Изразяваме искрените си благодарности към вас г-жо Динкова и към г-жа Мария Габриел за положените усилия, с които миналата година розовото масло буквално беше спасено“, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя припомни, че готвените промени на европейско ниво през изминалата 2023 г., заплашваха да категоризират розовото масло като опасен и неприроден продукт, което на практика щеше да погуби бранша.