Добринище Добринище
Снимка: община БанскоИзточник: БНТ

Добринище става все по-популярна туристическа дестинация

Планинският курорт Добринище става все по-популярна туристическа дестинация. БНТ-Благоевград излъчи репортаж за опита на градчето в туризма на 4 март 2018 г.

10 процента повече туристи са избрали да почиват тази зима в планинския курорт Добринище в сравнение с миналата зима. Малкото градче е предпочитано заради по-ниските цени, по-евтините лифт карти и минералната вода. Основните туристи в курорта са българи – семейства с деца.

Курортът е пълен сега през тези почивни дни около националния празник. Повечето от гостите са българи, но има македонски, гръцки и турски туристи.

По данни на кметството, легловата база през цялата година е заета около 70 процента, някои от хотелите през лятото посрещат групи от деца на така наречените зелени училища.

Легловата база в курорта Добринище е за близо 3 хиляди души. Тук вече има 100 къщи за гости и 4 по-големи хотела. Туристите са резервирали почивките си още преди началото на зимния сезон, а семейните къщи за гости са предпочитани. Здравко и Жулиета са в бранша от 20 години.

Здравко Галчов: Гостите идват, познаваме се с повечето от тях, харесва им тука, има два комплекса, където има СПА-процедури, ползват и ските горе, пистите се обработват добре, пътят е перфектно почистен винаги.
Хотелиерите предлагат предимно местни гозби с домашни продукти.

Добринишки храни – капама, чумлек, катино мезе, за закуски например, правя баници, мекици по принцип, кой каквото си пожелае… и хората остават доволни, защото са като в домашна обстановка.

Петя и Драгомир от Бургас са избрали да почиват в Добринище и признават, че така се спасяват от шумния град, макар и за малко.

Петя Павлова: Ами дойдохме да караме ски по принцип, заради това идваме и сме с малко дете, избрахме Добринище – по-тихо, спокойно място.

Драгомир Казаков: Свеж въздух, естествено за малкия това е много добре, преди две три години пак идвахме хареса ни и затова пак решихме да дойдем.

Развитието на семейния туризъм е приоритет за планинското градче.

Катан Галчев – кмет на Добринище: Нашата цел е да развиваме основно семейния туризъм, защото в него така се включват повече хората от Добринище и това е хубавото.

Нощувка със закуска в къща за гости на човек е 25 лева. В по-големите хотели със СПА-процедури и минерална вода офертата за 4 дни със закуски и вечери е около 260 лева.

Елена Шумарева: Групите, които са над 10 човека, независимо дали са семейства или група, която е дошла просто да се забавлява, предлагаме около 10 процента отстъпка.

Лифт картата за ден е 32 лева. В 4-дневните пакети на хотелиерите цената излиза наполовина. От Добринище се стига до хижа Безбог, Попово езеро, близо е и курорта Огняново.

Още от сега са започнали резервациите за почивка за Великденските празници, дори за Гергьовден. В планинския курорт на тези празници се представят и местните традиции, а много от туристите, които вече са идвали не пропускат да си запазят места в къщите за гости като така стават част от празниците на градчето. Тук се надяват снегът да се задържи, за да има още повече туристи през зимата.