Дни на Белгия в България 2019 откриване на Дни на Белгия в България
Снимка: Иван Атанасов, НБТИзточник: Джоана Михайлова, Интерпратнерс

Дни на Белгия в България 2019 – „Fun, food & history”

На 10 октомври 2019 г. в Националната галерия „Квадрат 500“ стартираха Дните на Белгия в България.

14-тото издание, което се провежда от 10‐и до 18‐и октомври 2019 г., е най‐значимата годишна инициатива, насърчаваща развитието на българо‐белгийските бизнес и културни връзки. То се организира Бизнес клуб „Белгия‐България‐Люксембург“ (BBL), в който членуват значителен брой белгийски компании, развиващи бизнес у нас, и с подкрепата и съдействието на Посолството на Кралство Белгия в България.

Събитията от програмата на Дните преминават под мотото „Fun, food & history”, отбелязвайки 140‐годишнината от дипломатическите отношения между Белгия и България. Патрон на фестивала е посланикът на Кралство Белгия у нас Н. пр. Франсоа Бонтан.

По повод откриването на Дните Ростислава Павлова, председател на Бизнес клуб „Белгия‐България‐Люксембург“, сподели: „За мен е чест и удоволствие за пореден път да уважим и отпразнуваме онези специфични страни от българо‐белгийските култура и бизнес постижения, които ни обединяват и ни правят по‐силни и успешни заедно.“

В четиринадесетото издание на Дните темата за историята обединява по интересен начин годишнината от установяване на дипломатическите отношения между двете страни с бизнес акцента на форума. Затова и връчването на ежегодната награда Primus Inter Pares („Пръв сред равни“) е под мотото „Създатели на бизнес история“ и ще отличи онези компании от силната българо‐белгийска бизнес общност, които имат дългосрочна визия за развитие и задават тенденции на пазара у нас.

За поредна година специално място е отредено на изкуството и кулинарията. Дните се откриват официално на 10‐и октомври с литературно четене на българо‐белгийска поезия и концерт на българо‐белгийския камерен оркестър Arbanassi. На следващия ден музикантите ще се изявят и в Студио 1 на Българското национално радио.

Закриването на XIV‐ите Дни на Белгия в България е на 18‐и ноември, когато се организира традиционната Гала вечер, посветена на белгийското кулинарно изкуство.

Сдружение Бизнес клуб „Белгия‐България‐Люксембург“(BBL) е основано през 2004 г. под патронажа на Посолството на Кралство Белгия в София и от тогава е официална бизнес, социална и културна организация на юридически лица и лица от белгийски, български и люксембургски произход.

BBL активно популяризира и подпомага развитието на бизнес отношенията в България между тези три страни. Понастоящем в клуба членуват над 70 компании, сред които едни от най‐значимите икономически играчи на пазара като Геотехмин ООД, член и на НБТ.

Членовете на BBL организират и участват в национални и международни форуми, семинари, срещи, симпозиуми, колоквиуми и други бизнес събития.

Инициативата Дни на Белгия в България се провежда от 2005 г. и всяка година има различно мото.