Ангелкова в Кърджали дискусия „Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи“
Източник и снимка: Министерство на туризма

Дискусия „Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи“

Дискусията „Перспективи пред развитието на културно-историческия туризъм в област Кърджали и Източните Родопи“, която се проведе на 5 април 2018 г.

През 2017 г. в област Кърджали са реализирани общо над 76 хил. нощувки в категоризираните места за настаняване с поне 10 легла, а приходите от тях възлизат на близо 2,7 млн. лв., което е 3,2% ръст спрямо 2016 г. Основен принос за този интерес имат обектите на културно-историческия туризъм в региона.

По последни данни, предоставени от Регионалния исторически музей в Кърджали, се отчита ръст от 48% на посетителите в Археологически комплекс Перперикон. През 2016 г. те са били 43 651, докато през 2017 г. достигат 64 586.

Министърът на туризма Ангелкова поздрави местната общност за активна дейност в популяризирането на това наследство. В дискусията участваха още областният управител на Кърджали Никола Чанев, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров, д-р Фахри Идриз, председател на УС на АТ „Перперикон“ и представители на КРИБ Къджали.

Интерес към Перперикон проявяват не само българи, но и гости от Франция, Япония и Русия. Свещеното място събира и чуждестранни археолози – от Испания, Израел, САЩ, Германия, Гърция.

Регионът бе включен и в новата инициатива за създаване на 12 винено-кулинарни дестинации, разработван от министерството съвместно с Министерството на земеделието, храните и горите. Кърджали участва в дестинация „Родопи“ заедно с Хасково и Ивайловград.

Пред общността в Кърджали министър Ангелкова съобщи, че ще стартира втори етап на инвестиционната карта, която министерството разработи с предложения на общините. След реализация на първия й етап са включени 32 обекта. Инвестиционната карта бе представена от Министерство на туризма и пред представители на Катарския инвестиционен фонд.

По време на събитието министърът обяви също, че се предвижда отпадане на 19 вида документа, свързани с услугите, които Министерството на туризма предоставя на бизнеса. Те ще се набавят по служебен път, с което целим да облекчим работата на брашна. Тези мерки са в изпълнение на приоритетите на правителството за намаляване на административната тежест. Отпадането на 19-те вида документа ще стане с промени в Закона за туризма, които предстои да бъдат разгледани на второ четене. С промяната на наредбата за категоризация пък при хотелите 4 и 5 звезди ще бъдат облекчени изисквания, които не влияят на качеството на обслужването.

Министерството подготвя и промяна в наредбата за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване, с които ще разтоварим бранша от ненужни изисквания. Заедно с това търсим начин съвместно с бизнеса да набележим механизми за мотивиране на кадрите в туризма.