плаж на Златни пясъци плаж на Златни пясъци
Снимка: Юлиана НиколоваИзточник: Bloomberg TV Bulgaria

Димитър Попов: Много туроператори у нас са заплашени от фалит

Без отварянето на границите туризмът просто не може да се възстанови. Доста туроператори у нас ще са изправени пред фалит. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Димитър Попов, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) на 20 май 2020 г.

„Загубите за туризма е трудно да бъдат изчислени. По отношение на международния туризъм има значение дали те ще се пресмятат от 1-ви юли или 1-ви август“, коментира той и подчерта, че има директива, според която туроператорите са длъжни да върнат парите на клиента при неосъществени пътувания. „В условията на коронавируса обстоятелствата не са нормални и изведнъж туороператорите, които работят с изходящ туризъм, са изправени пред огромен ликвиден проблем“, допълни той.

Според Попов най-потърпевши от ограниченията заради коронавируса са градските хотели, но ски хотелите са сред най-малко засегнатите.

Представителят на АБТТА очаква слаб летен сезон в нашата страна.

„Може би ще има раздвижване на вътрешния туризъм – но не към морето, а в посока къщите за гости“, очаква Димитър Попов, но напомни, че част от българите вече са използвали своите отпуски.

Той посочи, че Германия, Русия и Израел са големи пазари за българския туризъм. „Доста държави ни считат като сигурна дестинация, включително в ситуацията с коронавируса“, подчерта представителят на АБТТА.