туристическо лого на България туристическо лого на България
Снимка: Министерство на туризмаИзточник: в-к Дневник

Депутатите включиха туристическите пакети в законодателството

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за туризма, свързани с европейска директива за организираните пакетни пътувания, пише в-к Дневник.

След сключването на договор за туристически пакет цената на туристическия пакет може да се увеличи само ако в договора изрично е предвидена такава възможност и ако е посочено, че пътуващият има право и на намаление на цената, записаха депутатите.

Увеличението на цената е възможно само по изключение, ако поскъпне горивото, а оттук – цената на превоза, ако се променят данъците и таксите в страната на пътуване, както и при промяна на валутния курс.

В случай че договорът предвижда възможност за увеличение на цената, то тогава пътуващият има право на намаление на цената на туристическия пакет, съответстващо на всяко намаление на същите разходи.

Ако цената се вдигне сповече от 8 процента, клиентът трябва да бъде информиран поне 20 дни преди пътуването.

С измененията туроператорът се задължава да оказва съдействие на изпаднал в затруднение пътуващ като осигури полезна информация за достъп до здравни услуги, местни власти или консулска помощ. Ако туристът е изпаднал в беда поради собствената си небрежност, туроператорът може да поиска разумна такса за съдействието си, но без да формира печалба.

Застрахователната сума по задължителната застраховка на туроператор, който предоставя туристически пакет с включен чартърен полет, не може да е по-малка от 500 000 лв., е друго изменение в закона.