Св. Св. Константин и Елена честване на 21 май в к.к. Св. Св. Константин и Елена
Източник и снимка: Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД

Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена в едноименния морски курорт

Със светски и църковни събития, фестивали, конкурси и изложби е белязан празничният месец май в първия български морски курорт Св. Св. Константин и Елена. Майските чествания започнаха с V Пленер по скулптура „Докосване до природата“ с международно участие. Тази година темата бе „Морско дъно“ и с провеждането на скулптурния симпозиум продължи утвърждаването на курорта като любимо място не само за туризъм, отдих и почивка, но и като една от най-големите открити арт сцени край Варна. По традиция пленерът завърши с обща изложба на готовите творби на участниците – артисти от Индия, Белгия, Турция, Македония и България. Новите скулптури могат да бъдат видяни в зелените пространства около манастира.

Петият юбилеен фестивал „Море и здраве“, организиран от Медицински университет – Варна, се проведе като част от майските празници в Св. Св. Константин и Елена. В рамките на фестивала, чийто домакин бе Хотел Балнео & СПА Азалия, бяха представени резултати от научни изследвания на преподаватели и студенти от медицинските университети в страната, разкриващи връзката между спорта, морето и здравето. Проведе се ускорен курс по ветроходство за начинаещи, спортни игри, оздравителна гимнастика, таласотерапия, паневритмия на плажа, спортни танци на морския бряг.

21 май – Денят на Светите Константин и Елена започна със света литургия в едноименния манастир, литийно шествие с чудотворната икона на Светите равноапостоли и освещаването на курбан.

Празничната програма продължи с концерт на фолклорен ансамбъл при Академичния танцов театър във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, солови изпълнения на Донко Марков – фолклор и Кристина Христова – българска естрада. В Хотел Астор Гардън бе подредена фотоизложбата „110 години курорт Св. Св. Константин и Елена“, в която архивни снимки и цветни фотоси представят вековната история на курорта и неговия съвременен облик.