Снимка: Генерално консулство във ВаленсияИзточник: БТА

Ден на България отбелязаха в автономна област Мурсия в Испания

Генералният консул на България във Валенсия Надя Кръстева посети на 23 и 24 февруари автономна област Мурсия в Испания, където бе отбелязан Ден на България. Това съобщиха от Генералното ни консулство във Валенсия.

На 23 февруари Надя Кръстева се срещна с представителя на централното правителство (delegada de Gobierno) в област Мурсия Мариола Гевара Кава. По време на срещата бяха обменени идеи за сътрудничество в различни области от взаимен интерес. Генералният консул запозна Мариола Кава с факта, че на територията на област Мурсия живеят и работят повече от 5 000 българи, представени от две български асоциации: „Асоциация на българската общност в област Мурсия“ и „Гражданите за развитие и интеркултурен диалог Български корени“, към които функционират две български неделни училища.

Мариола Кава изрази пълната си готовност за оказване на необходимото съдействие за функционирането на българските неделни училища в областта и изрази задоволство от обстоятелството, че толкова много българи са избрали област Мурсия за свой втори дом, посочват от дипломатическото ни представителство.

Генералният консул се срещна и с Мерседес Бернабе Перес – съветник по въпросите на отвореното управление, насърчаването на икономиката и заетостта към Кметството на град Мурсия, с цел заздравяване на връзките между двете институции.

На 24 февруари в културния общински център „Гарсия Аликс“ се състоя събитието „Ден на България“, организирано от Генералното консулство със съдействието на отдела за култура и идентичност към Община Мурсия, Съвета на централен и западен район на града и българските асоциации в областта.

От Генералното ни консулство посочват, че събитието е предизвикало огромен интерес сред българската общност в региона и сред представителите на испанската общественост, като залата се е оказала тясна за многобройните граждани, желаещи да присъстват.

Официални гости на честването бяха Мерседес Бернабе, Диего Авилес – съветник по културата и идентичността в Кметството на град Мурсия, Кристиан Ортега Санчес – вицеконсул на Боливия, Алберто Гайего Гордон – почетен консул на Латвия, както и кметове на различни райони, съветници и сътрудници, които през годините са допринесли за обогатяването на отношенията между България и Мурсия. Програмата по отбелязването на Деня на България бе открита от генералния консул Надя Кръстева, която поздрави присъстващите и отправи благодарност към тях за възможността заедно да отбележат националния празник на България – 3 март. Тя запозна гостите с творчеството на големия български писател Димитър Димов, който е живял в Испания и е отразил в творчеството си нравите и традициите на тази страна, добавят от дипломатическото ни представителство.

„В програмата взеха участие десетки ученици от двете български неделни училища в областта, които изпълниха народни танци и традиционни български песни. Бе направена презентация на българската култура и история. В зала на културния център бе открита изложба от маслени картини на известния български артист Васил Василев – Зуека, който бе гост на тържеството и посетителите имаха възможност да се докоснат до творчеството му и лично да се запознаят с него. След официалната програма гостите имаха удоволствието да се насладят на чаша българско вино и вкусни български специалитети, предоставени от ресторант „Soto de Vulсano“, чийто главен готвач е българинът Михаил Ангелов. Денят на България протече в празнична и приятелска атмосфера, в която централно място заемаха музиката, традиционният фолклор, изкуството и гастрономията“, посочват от Генералното консулство.

От Българското неделно училище „Св. св. Константин и Елена“ в Ел Раал, Испания, които участваха в събитието, съобщиха за БТА, че типичната българска трапеза е била приготвена от родители на ученици, както и от спонсорите „bg-centro“ El Raal, Bar „Conserje“, Rumiyana-Carnicería, „El Soto de Vulcano“, Transportes „Sabinova“.

От дипломатическото ни представителство във Валенсия посочват също, че електронното издание за туризъм и гастрономия „Las Gastrocronicas de Paco Hernandez“ е публикувало обширен материал за събитието, в който е отбелязано, че „Денят на България в Мурсия е бил празнично и културно събитие, което е насърчило културния обмен и е укрепило връзките на приятелство между двата народа“.

Информация за събитието са публикували и местни печатни и електронни издания, сред които ежедневникът на областта „Ла Опинион де Мурсия“.