лого НБТ

Декларация на Управителния съвет на НБТ

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на

Управителния съвет на НБТ

     Националният борд по туризъм подкрепя усилията на Министерството на туризма в нелеката задача за позициониране на България като все по-разпознаваема и приветлива туристическа дестинация на европейския и световния туристически пазар.

     Като една от най-влиятелните туристически организации в сектора декларираме, че работим отлично с министъра на туризма, г-жа Николина Ангелкова, и българското правителство в решаване на немалко сложни проблеми, довели до успешна реализация на изминалите рекордни зимен, пролертен и летен туристически сезон с общ ръст на чуждестранните туристи от 7.4% . Отчитаме умението на министъра да комуникира с целия бранш и застава твърдо зад принципите на закона, в защита на обществения интерес. Способността да привлича интереса на чуждестранни контрагенти – туроператори, превозвачи и инвеститори, както и на големите европейски и световни туристически организации, както и личния принос при осъществяване на европейски проекти и програми.

     Уверени сме, че България стои все по-добре като туристическа дестинация на вътрешния и международните туристически пазари. Договореностите с чуждестранни туроператори, превозвачи и инвеститори от Европа и света е ключово за по-нататъшното развитие на българския туризъм. Откриването на националните туристически информационни центрове в Япония и преди две седмици в Шанхай и политиката на позициониране в САЩ са сериозна стъпка страната ни, да се отвори за необятните задокеански пазари не само като възможност да се привличат повече туристи, но и да бъдат привлечени сериозни инвеститори.

     С оглед на огромната важност и очакван ефект за бранша от промените в Закона за туризма, Националният борд по туризъм предложи отсрочка за приемане на текстовете на Закона за изменение и допълнение на Закона за туризма до края на месец ноември. Разчитаме, че за това време заедно с Министерството на туризма ще съгласуваме работещи текстове, които да осигурят сериозен тласък за развитие на туризма, а чрез него и на българската икономика като цяло.

     Смятаме, че е изключително неуместно да се искат оставки точно когато предстои да се изработват ключови промени в законодателството на туризма.

     С уважение,

Красимир Гергов, Председател на УС на Национален борд по туризъм

Мартин Захариев, Изпълнителен директор на Национален борд по туризъм


София

4 октомври 2017 г.

 

Подписаната декларация можете да видите ТУК.