маска за лице маска за лице
Снимка: byrevИзточник: Mediapool

Даниела Стоева: Български хотели и ресторанти не пускат азиатски туристи заради коронавируса

В опит да се спасят от разпространението на новия коронавирус, български хотели напоследък масово отказват да настаняват туристи от Япония, Малайзия и Южна Корея. Преди дни ресторант във Велико Търново не е допуснал група от японски туристи, съобщи на 25 февруари пред Mediapool Даниела Стоева, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Тя нарече ситуацията „обезпокоителна“.

Хотелиерите анулират едностранно резервации, независимо че някои от тях са направени още през миналата година. Обяснението е заплахата от коронавируса.

По-лошото е, че азиатските туристи са част от комбинирани турове с други страни от региона – Гърция, Румъния, Македония, Словения и т.н. В нито една от тези държави нямаме такива проблеми, това се случва единствено в България, каза Даниела Стоева.

„Така се показваме пред чужденците, като една нетолерантна нация“, допълни тя.

Тревогите на туроператорите са свързани и с предстоящия Празник на розата в Казанлък, който тази година започва на 20 май. Има сериозен риск за настаняването на туристите от Япония, които по традиция идват за този празник, посочи Стоева.

По данни на НСИ за 2019 г., през май около 2000 японци са посетили страната ни. За цялата минала година броят им е 12 000.

Туроператорите ще търсят среща с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за решаването на проблема. Председателят на БХРА Вени Петрова каза пред Mediapool, че в организацията не са получили такива сигнали. Тя посочи, че допускането на туристи до хотели и ресторанти е лично решение на всеки собственик. „Няма основание за притеснение. Спазваме всички мерки за сигурност предвидени от държавата, но психозата е доста голяма“, коментира Вени Петрова.

Туроператори готови да връщат пари само за екскурзии до Китай и Северна Италия

С настъплението на коронавируса в Европа все повече българи се отказват от екскурзиите до Италия и си искат парите от туроператорите. Първият голям поток на пътуващи към Италия се очаква за Великденските празници. Други обаче заявяват, че засега ще изчакат, защото до Великден има още около месец, казаха туроператори.

По данни на туроператорите около 10 000 българи са направили резервации за Италия до края на юни.

В Закона за туризма има текст, който дава възможност на туристите да се откажат от пътуването и да си получат платените суми при извънредни обстоятелства.

Това е записано в член 89: „Пътуващият има право да прекрати договора за туристически пакет преди започването на изпълнението на туристическия пакет, без да заплаща никаква такса за прекратяване, в случай на непреодолими и извънредни обстоятелства, настъпили или случващи се в мястото на дестинацията или в непосредствена близост до него, които засягат значително изпълнението на туристическия пакет или превоза на пътници до дестинацията“.

В следващ текст се уточнява, че в тези случаи не се полага допълнително обезщетение, а се възстановяват направените плащания.

„Предполагам, че, когато става въпрос за Италия, където има установени случаи на заразени с коронавирус, би следвало средствата да бъдат възстановени“, каза Ангелкова, цитирана от БТА. Тя съобщи, че до края на деня ще стане известно тълкуванието на „непредвидено обстоятелство“.

Според туроператори към момента има правно основание да се връщат пари само за екскурзии, които са до Китай и Северна Италия. Основанията за това е, че от 24 януари Китай е затворена държава, а преди ден Министерството на външните работи предупреди да не се пътува до Северна Италия. Освен това в Италия също има затворени райони за посещения, което означава, че туроператорите няма да могат да изпълнят заявената програма.

Как ще постъпи туроператорът, е негова лична отговорност и Ангелкова не може да им разпореди да връщат пари.

Практиката показва, че повечето туристически агенции се придържат към сключените договори с туристите. В тях са упоменати сроковете и процента от платените суми, които им се връщат при отказ от пътуването. Обичайно пълната сума може да бъде възстановена на клиента, ако остават поне 6 месеца до пътуването. За отказ при по-кратки срокове се дължи неустойка.

Туроператорите припомнят, че те са направили разходи по резервации на хотели и билети и няма как да върнат пълната сума.

Организирани китайски туристи у нас няма в момента, след като страната наложи строги ограничения заради коронавируса, каза Даниела Стоева.

Неотдавна Европейската комисия съобщи, че от 24 януари са преустановените пътувания от Китай.