Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ
Снимка: НБТИзточник: в-к Труд

Д-р Полина Карастоянова: Задължително е да има реципрочност при действията на бизнеса и държавата

Задължително е да има реципрочност при действията на бизнеса и държавата. Това заяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) д-р Полина Карастоянова по повод инициативата „Неочаквана ваканция“ 2019 пред в-к Труд на 2 април.

Същия ден по-рано Министерството на туризма отправи покана към бизнеса да участва в кампания за насърчаване на вътрешния туризъм. В новата концепция за „Неочаквана ваканция“ е при две платени нощувки през април и май туристите да получават трета безплатна.

Идеята сама по себе си е добра, но ние ще я дискутираме, когато се запознаем в детайли с нея, коментира д-р Карастоянова.

По принцип всяка форма за публично-частно партньорство е добър и печеливш модел за работа. При такава инициатива обаче е нужна и реципрочност в действията на сектора и на държавата, допълни тя.

Д-р Карастоянова подчерта, че според представляваната от нея организация за успешен сезон трябва да се вземат и други спешни мерки, като попълване на бюджета за рекламата на България като дестинация у нас и в чужбина с 10 млн. лв.

Освен това ние настояваме да се разшири обхватът на ваучерите за храна и те да са валидни и за пътуване. Така всеки сам ще може да прецени дали да ги ползва за продукти или за ваканция със семейството си. Това е един доказал се и работещ директен механизъм, а би имало и социален ефект. Ще увеличи и пътуванията във вътрешността на страната и в местата за настаняване с по-ниска категория, обясни изпълнителният директор на НБТ.

Държавата трябва да помисли за финансови отстъпки и стимули, за да подкрепи един от най-силно работещите сектори за износ в страната – туризмът, каза още д-р Карастоянова.