Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в студиото на бТВ
Източник и кадър: бТВ

Д-р Полина Карастоянова: За три сезона напред ще се подпомагат чартърите до България

За три сезона напред ще бъдат подпомагани чартърните програми с туристи до България. Това съобщи в интервю за предаването Лице в лице по бТВ на 6 юли 2020 г. д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Заповедта на министъра на туризма Николина Ангелкова ще влезе в сила до дни, ще важи за всички туроператори – не ги дели на български и чуждестранни“, уточни д-р Карастоянова.

По данни на Националния борд по туризъм 50% от хотелите не са отворили. Работят предимно по-малките, които могат да си позволят да обслужват туристите в намален състав. В тези, които са отворили, заетостта е само 10%-20%.

Туризмът като процес започва на полето на дипломацията, а не на плажа или в хотела, там той свършва, коментира Карастоянова.

В тази връзка от Борда по туризъм настояват да се облекчи издаването на визи за руските и турските туристи – те да бъдат електронни и по-евтини.

„COVID-19 рано или късно ще си отиде и ще са още по-ценни отношенията ни с Русия и Турция след това, когато всички ще ги канят“, обясни Полина Карастоянова.

„Нашето предложение, апел и политика, които Националният борд по туризъм поддържа, е да променим начина на издаване на визите за руски граждани, те да бъдат електронни, а не това архаично, към този момент, състояние през множество центрове, където се слагат печати в паспорти и т.н. И руските, или турските граждани, защото смятаме, че и Русия, и Турция са ключови за нашите пазари, да получават визите си по този облекчен, съвременен дигитален начин, на доста по-ниска цена“, заяви Карастоянова.

Д-р Карастоянова каза, че мярката 60/40, която се трансформира на 80/20 за туризма се приема добре от бранша и много хора ще се възползват от нея.

На въпрос за застрояването на Черноморието Полина Карастоянова отговори, че отдавна отговорните институции и гражданите са изгубили възможността да коментират заедно каква трябва да е визията ни за морето и за туризма там.

Вижте повече във видеото!