Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова
Източник и снимка: Илхан Кючюк

Д-р Полина Карастоянова взе участие в дискусия на тема „Влиянието на COVID-19 върху европейския транспорт и туризъм и пътят напред”

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова взе участие в онлайн дискусията на тема „Влиянието на COVID-19 върху европейския транспорт и туризъм и пътят напред”, на която домакин е евродепутатът от ДПС /„Обнови Европа” Илхан Кючюк.

В срещата участваха също председателят на комисията по транспорт и туризъм на ЕП, комисаря по транспорта Адина Валеан, изявени членове на ЕП, както и председателя на комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения на Народното събрание на Република България Халил Летифов.

Д-р Полина Карастоянова се влючи в панела на тема „Към устойчив и гъвкав сектор на транспорта и туризма в ЕС“ с модератор Хосе Рамон Бауза Диас, член на ЕП и координатор на групата „Обнови Европа” в Комисията по транспорт и туризъм.

„Преди година никой не би могъл да си представи, че ни предстои да видим най-оживените туристически дестинации, градове и площади празни, и че на 25-тата годишнина от създаването на Шенгенското пространство, границите между държавите членки ще бъдат затворени отново. Европейският парламент и Комисия действаха бързо в тези трудни времена, приемайки на европейско равнище редица препоръки и инструменти за непрекъснатост на транспорта, справяне със затварянето на граници в защита на единния пазар и облекчаване на трудностите пред двата сектора.”, каза евродепутатът във встъпителните си думи.

Кючюк е категоричен, че са необходими бързи и адекватни действия за подпомагане на секторите, за да се гарантира тяхното оцеляване, но настоящата криза представлява и дългосрочна възможност за модернизирането им като индустриална екосистема със свои инвестиционни цели и нужди от технологични иновации.

„Междувременно европейската подкрепа следва да даде шанс за инвестиране в цифровизация, устойчивост и мерки, особено чрез Механизма за възстановяване и устойчивост за преход към мерки за намаляване на въглеродния отпечатък в съответствие със Зелената сделка“, подчерта евродепутатът.

„Немалка част от последиците на кризата продължават да са реалност. Отговорът ни и всички мерки, трябва да се основават на три стълба: доверие, координация и яснота – в действията на самите държави членки, на европейските решения, в името на доверие и предвидимост за бизнеса и гражданите. Ето защо дискусиите с участието на всички страни са важни“, отбележи Кючюк.

В своето обръщение, комисарят по транспорта Адина Валеан акцентира върху добрите практики за справяне с последствията от пандемията по отношение на транспорта и туризма: „Надяваме се да се върнем към предишната нормалност и това ще стане с ускоряване на процеса по ваксинация. Полагаме огромни усилия, за да осигурим усвояването на тези 672 млрд. Евро по плана ни за възстановяване. Двата сектора – на транспорта и туризма трябва да се ползват от тези средства. Устойчивостта и гъвкавостта са пряко свързани с темата, за да може да се възстановят секторите е важно да има дигитализация на услугите, затова ние сме предложили мерки, за да стане по-зелена и по-устойчива транспортната ни система. Трябва да действаме като един съюз, а не като 27 отделни държави членки“ отбеляза Адина Валеан.

Онлайн конференцията се проведе в контекста на продължаващите ограничителни мерки и икономически последици за транспорта и туризма, новите затваряния на граници и изисквания за преминаването им с оглед на мутациите на вируса, както и гласуването от ЕП през февруари в подкрепа на Механизма за възстановяване и устойчивост, основна част от пакета от фискални мерки на Европейския съюз, известен като „Следващо поколение ЕС“, насочен към борба с икономическите последици от COVID-19.

Вижте запис от дискусията: