Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в ефира на Нова телевизия
Източник и снимка: Нова телевизия

Д-р Полина Карастоянова: Всички предлагания от електронните платформи трябва да бъдат интегрирани към ЕСТИ

Глоби за стаите под наем в онлайн платформите – какво ще се промени за туристите, попита експертите Нова телевизия на 27 ноември 2019 г.

Управляващи предлагат нерегламентираното отдаване на стаи да се санкционира. Те искат и категоризация за имотите, регистрирани в онлайн платформите за туристически резервации, като Booking, Airbnb и дори социалната мрежа Facebook.

На наказание ще подлежат и отдаващите имот, и онлайн платформите, ако позволят при тях да се появят некатегоризирани места за настаняване в България. Санкциите започват от 500 и стигат до 10 000 лева.

„Не смятам, че сме сериозен опонент на хотелиерите. Опасенията във връзка с внесените промени са няколко. Първо, тези предложения са доста недомислени – да има рецепция, табели, ценоразпис. В Закона се пояснява, че тези изисквания са за хотелите, а ние предлагаме съвсем различен продукт. Трябва да има някакъв вид регламент на тази дейност, но той трябва да е съобразен с различните характеристики на платформите”, заяви в ефира на „Здравей, България” Борис Павлов, управител на фирма за краткосрочно отдаване на имоти.

„Подкрепяме споделената икономика, дигиталната трансформация в туризма. Всички предлагания от електронните платформи трябва да бъдат интегрирани към системата за единна туристическа информация. Това ще позволи на компетентните органи да следят кой и къде се настанява”, заяви д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Равнопоставеността на бизнес предприемачите е важна. Не говорим за инициатива, която да има за намерение да „мачка“, да постави в неравностойно полжение потребителите – всичк иние сме потребители на тези услуги. И вярвам, никой от нас няма да промени нагласата си или своя избор, ако има промяна от 50 стотинки или 1 лев от крайната цена на нощувка, каквото би могло да бъде една такса”, допълни д-р Карастоянова.

„Защо е важно да говорим за регистрация на местата за настаняване? Защото е важно, когато една бизнес групо от предприемачи, каквито са хотелиерите, прави своите инвестиции, биват контролирани от голяма група компетентни органи и изпълняват определени разпоредби на закона, да бъдат в равнопоснавено положение към друг агрупа предприемачи, които са инвестирали в недвижими имоти”, разясни изпълнителния директор на НБТ.