Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ
Снимка: НБТИзточник: радио Фокус

Д-р Полина Карастоянова: Въпреки фалита на “Томас Кук” се очаква добър зимен сезон

Фалитът на „Томас Кук“ засяга целия сезон за 2020 и 2021 г. Това предупреди д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

„Всички бизнеси са в кредити, липсата на приходите от сезон 2019 прави невъзможно обслужването на кредитите, които са при високи лихви. Българската банка за развитие, която е създадена, за да подкрепя български проекти и сектори в икономиката може да рефинансира кредитите към частните банки при нулеви или ниски лихви и така хотелите да бъдат спасени от фалит“, обясни тя.

Пред радио Фокус д-р Карастоянова каза още, че за нашата страна проблем ще бъде и дефицитът на чартърни полети до България.

Въпреки сложната ситуация за бизнеса след фалита на „Томас Кук“ обаче д-р Карастоянова е оптимист за успешния зимен сезон у нас.

„Туристите се насочват към ски-туризъм, балнео и спа процедури. В това отношение у нас „Томас Кук“ няма да окаже сериозно влияние на зимния туристически сезон, но са ни нужни конкурентни предимства, за да спечелим повече туристи пред големите компании“, посочи експертът.