Източник и кадър: bTV

Д-р Полина Карастоянова: Ваксината следва да осигури една бърза писта за възможност за придвижване на туристите

Възможно ли е, ако се ваксинираме, да получим „зелен коридор“ за по-свободно придвижване и пътуване в рамките на Европа?

Защо е важно да бъдем тествани, когато минаваме граници, включително и българската? Каква е разликата между PCR тест и антигенния тест и може ли единият да замени другия и да спести разходи за туристите?

На тези въпроси bTV потърси отговор в поредното издание на рубриката „Чети етикета“ по bTV на 5 февруари 2021 г.

Тестването при пътуване, както за българи, така и за останалите граждани на ЕС и не само, съществува като условие и в момента.

Изключения има в няколко случая. Условието за тестване при пътуване оказа влияние на туристическия сектор.

По данни на Националния борд на туризъм общо туризмът в България отчита 70% загуби, като най-сериозен е спадът при въздушния транспорт9 75 на сто.

„Ние не бихме могли да противопоставяме здравния обществен интерес на икономическия обществен интерес. Ние сме едни и същи хора, това е един и същи разговор в различните му аспекти“, коментира в студиото на bTV Поли Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Тя участва в разговор по темата заедно с пулмолога д-р Александър Симидчиев.

„Ваксината следва да осигури една бърза писта за възможност за придвижване. Това не означава, че останалите български граждани или които и да са те – пътуващи туристи, би трябвало да се чувстват дискриминирани. Въпрос на техен избор е как ще легитимират своето здравно състояние. Ако аз съм ваксинирана, би следвало да имам тази възможност, защото съм поела тази отговорност да взема това решение доброволно. Това означава, че аз не представлявам заплаха за никого“, добави Карастоянова.

Все пак, на европейско ниво, въпросът за задължителното ваксиниране е много дискусионен. Евентуалното задължаване като паспорт за пътуване се сблъсква с понятието за свободна воля и правото на избор.

„Трябва да имаме предвид два аспекта на тази дискусия и е добре, когато дискутираме по тази тема да знаем много прецизно какво дискутираме. Едното е дискусия на здравна тема и то здравната тема има два аспекта – единият е личното здраве, другият е общественото здраве. Не бива да пренебрегваме общественото здраве, защото ние живеем в общност и здравето на общността е не по-малко важно от личното здраве. Те са свързани помежду си, но не винаги са равностойни. И второто е възможността за избор. Ако решим да пътуваме, това е въпрос на избор, не е задължение, не е на живот и смърт. Когато се разболеем, е въпрос на живот и смърт. Заразяването не е въпрос на избор, а въпрос на това в каква степен в населението имаме ниво на инфекция. Колкото по-голямо е нивото, толкова по-голям е рискът за индивида. Трябва да балансираме добре обществения интерес, индивидуалния интерес и здравния интерес“, посочи д-р Симидчиев.

В началото на зимния сезон притеснението на бранша беше, че ще има отлив на чуждестранни туристи.

В Банско след първоначалния отлив на туристи и на резервации днес ситуацията изглежда променена. През миналия уикенд напливът пред лифта е голям. През седмицата интерес към курорта също не липсва.

„Като че ли разбраха, че ако искат да отидат на почивка, на ваканция, няма какво да чакат. PCR е необходим и сега гледам, че хотелите почват да се пълнят, има доста хора, говорих с тях, имат PCR-и, разбира се не са щастливи да дадат още пари за това, но знаят, че това е единственият начин да карат ски на малкото места, които са позволени“, коментира Зорка Тумбакиева от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

В някои хотели отливът е около 25%.

„За наша радост румънският пазар се оказа съвсем друг, много от гостите си тръгнаха един ден по-рано и по тоя начин си удължиха даже и нощувките. На връщане румънските туристи, когато излизат от България, не им се изисква отрицателен PCR тест, докато в съседните държава навлизане в България и обратно – когато се връщат, пак трябва да си направят тест“, обяснява Бурган Немутлу, управител на хотел.

През следващия месец се очакват туристи от Израел, а от бранша ще поискат преразглеждане на заповедта.

Събота и неделя пък се засилва българско присъствие – именно българските туристи спасиха месеците декември и януари.

Вижте целия разговор във видеото: