Полина Карастоянова
Източник и кадър: EuroNews България

Д-р Полина Карастоянова: В България се води война срещу развитието на планините

„В България имаме една ситуация, която е абсолютно неприемлива и тя е, че се води буквално война срещу развитието на планината и възможността за достъпност на планината.“

Това заяви в студиото на EuroNews България изпълнителният директор на Националния борд по туризъм д-р Полина Карастоянова.

„Законът в България е срещу българските граждани, защото той е обособил някакви територии.. за кого – за мечки, птици, катерички? Планините са за хората – за нашите деца, за нашите родители“, каза тя.

„Туристическият сектор е един от най-проверяваните. Ако на определени места има някакви отклонения те са в много малко обекти или туроператорски компании. Основните участници в този бизнес са хора, инвестирали не просто средства и професионален опит и живот в работата си, но са инвестирали и името си“, коментира още Карастоянова.

По нейните думи има около 25-30% повишаване на туристите спрямо миналата зима.

„Когато се злоупотребява с липса на контрол и това се налага като норма – това работи срещу хората. Планината е здраве, природата е здраве и възможността всеки да бъде там във всеки момент на годината минава през едно единствено условие – да им достъпност“, каза тя.

Въпросът конкурентноспособен ли е българският туристически продукт и България като дестинация стои с изключителна важност на дневен ред, като например способността да се адаптира спрямо климатични и други промени и да предлага алтернативи, смята Карастоянова.

Тя апелира след изборите да се създаде устойчиво парламентарно мнозинство в подкрепа на туристическата индустрия и с бюджетни средства да бъдат компенсирани обстоятелствата, че туризмът не присъства в Плана за възстановяване и устойчивост.

Цялото интервю вижте във видеото: