Източник и кадър: Нова телевизия

Д-р Полина Карастоянова: Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон

Туристическият бранш се обяви против задължителните PCR тестовете за чуждите гости. Такава заповед издаде здравният министър проф. Костадин Ангелов на 26 януари 2021 г. В нея се казва, че от 29 януари 2021 г. до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

„От Националния борд по туризъм и партньорите ни от Българската туристическа камара реагирахме с писмо към правителството и Оперативния щаб, че категорично възразяваме срещу намерението за това решение, което няколко часа по-късно намери място в заповедта на министъра на здравеопазването. Това е поредният много тежък удар върху българския туризъм”, заяви в студиото на Нова телевизия д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, на 27 януари 2021 г. По думите й основните гости в зимните ни курорти са от съседните страни и изискването за PCR-тест означава „каската от анулации”.

Карастоянова попита и дали това решение е съгласувано с вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова. „Нямаме никаква информация за подобен диалог, а работим много активно с министерството на туризма”, каза д-р Карастоянова. Според нея по-разумно би било българските власти да осигурят антигенни тестове на граничните пунктове.

„Този разход от 300-400 евро за PCR-тестове за едно семейство е катастрофа за зимния сезон”, смята Карастоянова.

От Националния борд по туризъм подкрепят и исканията на ресторантьорите. „Считаме, че техните искания са напълно справедливи. Имат право или да работят нормално, или да бъдат компенсирани достойно”, заяви д-р Карастоянова.

Вижте целия раговор във видеото: