Д-р Полина Карастоянова д-р Полина Карастоянова в ефира на Bulgaria ON AIR
Източник и снимка: Bulgaria ON AIR

Д-р Полина Карастоянова: След средата на юли за отлив на туристи няма да става и дума

Туристите по българското Черноморие са намалели с над 20% през тази година, обявиха преди седмица от Института за анализи и оценки в туризма. Въпреки че все още няма официални данни, предварителните анализи на Министерството на туризма показаха спад с между 3 и 6%.

На този фон пък трафикът на леки автомобили през граничния пункт с Гърция се е увеличил с цели 25%.

„Проекцията на цените е визия за пазар. А пазарът е свободен. И тогава, когато има предлагане и търсене, и те срещнат своя интерес – цената е разумна. Не бива цена, обявена на едно място, да бъде показателна за цялото българско Черноморие“, отбеляза в студиото на „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Сдружение „Национален борд по туризъм“ д-р Полина Карастоянова на 3 юли 2019 г.

Проучване на социологическата агенция „Тренд“ от своя страна показа, че 32% от българите са избрали да почиват в чужбина това лято. Повечето са се спрели на курортите в Гърция и Турция.

„Дори и цена от 100 лв. за определени зони по плажовете ни би била приемлива, ако има клиенти за тях. И ако услугите, които се предлагат са на съответното ниво“, допълни още д-р Карастоянова.

Пред Bulgaria ON AIR тя беше категорична, че само след средата на месец юли картината по родните курорти ще бъде съвсем различна и за отлив на туристи няма да става и дума.