Thomas Cook самолет на „Томас Кук“
Снимка: Адриан ПингстоунИзточник: Фокус

Д-р Полина Карастоянова: След фалита на „Томас Кук“ ще бъдат засегнати всички отрасли, имащи отношение към туризма

След фалита на „Томас Кук“ ще бъдат засегнати всички отрасли, имащи отношение към туризма. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ на 25 септември 2019 г. изпълнителният директор на Националния борд по туризма д-р Полина Карастоянова. По думите й фалитът е изключително тежък удар за европейската и българската туристическа индустрия и този процес ще се изучава като пример как дигитализацията е погълнала над 100-годишна компания, на която Брекзит не е позволил рефинансиране.

„Нужни са средства с цел допълнително насърчаване на организирания туризъм. На края на една трудна година, в който успяхме да задържим резултатите близо до миналогодишните и да отчетен едва 3,5% спад този удар нанесе щети, който дори сега е трудно да определим“, обясни още д-р Карастоянова.

Според нея фалитът на туроператора има три измерения. „Личен аспект, в който почти 6000 туристи, които от различните държави „Томас Кук“ изпрати към България и те би следвало да бъдат разглеждани с особено внимание и да получат подкрепа, защото се чувстват застрашени. Второ – финансово-правен аспект, в който, според договорите, компанията прави плащания към българските хотели с около 60 дни отсрочка. Това показва, че активните месеци все още не са разплатени и няма и да се случи. Трето – мобилизация и подготовка за още по-трудна 2020 година. За тази цел са необходими оперативни непосредствени съвместни действия между бизнеса и Министерството на туризма“, обясни експертът.

40 млн. евро са дължимите суми към българските хотелиери от фалиралата компания „Томас Кук“, обяви д-р Полина Карастоянова. Според нея неплащанията на сумите ще доведе до по-сериозна криза и щетите може да възлязат на 100 млн. лева. От фалита на туроператора са засегнати близо 60 хотела предимно по Южното Черноморие у нас, който работят с компанията. „Няма данни наши туристи да имат проблем. Дори те да са ползвали почивки, към момента на фалита има добра система от британското правителство, която дава възможност за активирането на гаранционен фонд, с който се позволява заплащане на завръщането. Получено е уверение от посланика на Великобритания у нас и близо 90% от туристите по цял свят, които се намират в някаква дестинация са организирани и има план за връщането им обратно“, обясни още д-р Карастоянова. Тя увери, че у нас е създадена организация между институциите и в случай, че наши сънародници имат нужда от подкрепа ще има мигновена реакция от българската страна.

„Министерството на туризма и Министерството на външните работи са ангажирани и следят ситуацията, но трудностите вече са факт. Туроператорът беше определящ за българския туризъм, все още не е известно кой ще заеме неговото място. Това е дългогодишен партньор на България. Филиалът на компанията в Холандия също е обявила фалит. В Германия, Полша и Русия също играе роля за обема на туристи, който пътуват с компанията. Сега са важни действията на България“, каза още експертът.

Според д-р Полина Карастоянова другите туроператори ще очакват действията на българското правителство, за да преоценят и да преосмислят квотите си за нашата страна. <